StoryEditor

Malí podnikatelia si zaslúžia väčšiu pozornosť štátu

29.05.2006, 00:00
"Najväčší potenciál našej krajiny je skutočne v malých podnikoch. Keby sa výraznejšie rozvinuli, určite by pomohli riešiť veľa otáznikov, najmä vysokú nezamestnanosť vo viacerých regiónoch," hovorí prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár.

Zhruba 80 percent podnikov na Slovensku má do deväť zamestnancov. Registrovaných je takmer 380-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb. "Najväčší potenciál našej krajiny je skutočne v malých podnikoch. Keby sa výraznejšie rozvinuli, určite by pomohli riešiť veľa otáznikov, najmä vysokú nezamestnanosť vo viacerých regiónoch," hovorí prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár.
Rozvoj malého podnikania však podľa neho potrebuje podporu celej spoločnosti. Tá nie vždy súvisí s peniazmi, často môže byť veľkou pomocou rada od štátnych úradov. "Žiaľ, nie zriedka udeľujú pokutu aj za maličkosti. Boli by sme radšej, keby to fungovalo inak. Upozornili by na nedostatky a stanovili termín na ich odstránenie. Malá firma si nemôže dovoliť mať na každú oblasť poradcu," vysvetľuje Masár. Pritom celoplošne sa v rámci reforiem stále vymýšľajú nové úlohy a povinnosti, a navyše aj pod hrozbou sankcií - pozri zúčtovanie zdravotného poistenia.
Ako Masár pokračuje, nie je jednoduché presadzovať požiadavky malých podnikov v období, keď sa vláda zameriava na makroekonomické výsledky a podporu zahraničných investorov.

Existuje aj viacero pozitív
Masár však v poslednom období vníma aj viaceré pozitívne zmeny, najmä v legislatíve: paušálne výdavky pre remeselníkov 60 percent a pre ostatné skupiny 40 percent v zákone o daniach z príjmov. Od 1. januára si môžu uplatniť výdavky spojené na teplú stravu, rovnako
si môžu účtovať diéty na zahraničné služobné cesty, ako aj náhradu za opotrebenie vlastného motorového vozidla pri týchto cestách.
Oceňuje tiež, že pomoc rodinných príslušníkov vo firme nie je protizákonná, podarilo sa presadiť oddialenie udeľovania pokút za nedodržanie podmienok zákona o registratúrnom poriadku. Podľa Masára však na základe príkladu Českej republiky treba pre firmy do 20 zamestnancov zabezpečiť oslobodenie od tejto povinnosti.
Živnostníkom sa nezvýšil základ pre odvody v poslednej pripravovanej novele zákona o sociálnom zabezpečení. "Ministerku Radičovú sme okrem iného požiadali, aby uvažovala o prehodnotení dôchodkov, ktoré budú pre živnostníkov vychádzať veľmi nízke, pričom táto skupina občanov má v posledných rokoch najvyššie pracovné zaťaženie."

Citlivé odborné vzdelávanie
Dôležitá pre rozvoj firiem je flexibilita pracovnej sily. No krátkodobé zamestnávanie osôb je podľa Masára príliš byrokratické, na čo doplácajú najmä malé firmy.
Veľmi citlivou oblasťou je aj odborné vzdelávanie. "Ministerstvo školstva sa zrieklo zodpovednosti vo vzťahu k remeselnému vzdelávaniu prechodom zriaďovateľskej funkcie stredných odborných učilíšť na vyššie územné celky," hovorí.
"Chceme si systém vzdelávania vybudovať sami, ale k tomu je potrebná motivácia spoločnosti. V rámci štrukturálnych fondov sme spoločne so Slovenskou živnostenskou komorou pripravili projekt na zriadenie živnostenského inštitútu, avšak jeho odobrenie na ministerstve hospodárstva akosi viazne. Pre nás to má obrovský význam. Chýbajú nám podobné modely, ako majú susedné štáty: Nemci, Rakúšania, Maďari, Slovinci, Poliaci - systém duálneho vzdelávania a majstrovské vzdelávanie. Aj cechová činnosť mala aj za starých časov svoje tradície, existovali štruktúry, dnes sa len posilňujú, pokým mi ich stále len zakladáme."

Ďalšie návrhy na zlepšenia
Slovenský živnostenský zväz vidí možnosti aj v lepšom prístupe k finančným zdrojom pre začínajúce podniky - mali by sa posilniť podporné mechanizmy, ako je zárodkový kapitál, vytvoriť systém záruk pre začínajúcich podnikateľov, určitá asistencia pri rozhodovaní o predmete podnikania - aj zo strany štátu.
Podľa generálnej sekretárky zväzu Viola Kromerová treba pomáhať posilňovať technologickú kapacitu malých podnikov. Na regionálnej a národnej úrovni podporovať vytváranie tzv. clustrov (produktívnych podnikateľských zoskupení) a sietí, posilňovať celoeurópsku spoluprácu medzi malými podnikmi.
Infraštruktúra, ktorú tak veľmi požadujeme pre vidiek, to nie sú len cesty a iné komunikácie, je to totiž aj veľmi dobre zabezpečená sieť služieb a drobná výroba. Toto veľmi úzko súvisí aj s rozvojom regiónov a kvalitou života ich občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:16