StoryEditor

Kamenári sa opäť stretnú v Trenčíne

06.11.2005, 23:00

Zhruba 40 vystavovateľov sa zatiaľ prihlásilo na štvrtý ročník medzinárodnej výstavy Kamenár. Podujatie zamerané na kameňopriemysel a geológiu sa v dňoch od 16. do 18. novembra uskutoční na trenčianskom Výstavisku TMM. Záštitu nad výstavou prevzalo ministerstvo životného prostredia, Cech kamenárov Slovenska a Slovenské združenie výrobcov kameniva.

Novinkou súťaž škôl
Výstava bude prehliadkou nerudných surovín, výrobkov z kameňa, strojov a zariadení na spracovanie i opracovanie kameňa, ale aj pietnych doplnkov. Ako uviedla pre HN manažérka výstavy Marianna Michalská, minulotýždňový stav prihlásených vystavovateľov zodpovedá ich počtu z vlaňajška. Medzi prihláseným dominujú slovenské a české firmy. Zastúpenie by malo mať tiež Poľsko a Taliansko.
"Podieľame sa na propagácií akcie a zároveň pripravujeme jej odborný program. Novinkou na tomto ročníku bude súťaž zručnosti študentov v odbore kamenár, kameňosochár," uviedol pre HN predseda Predstavenstva Cechu kamenárov Slovenska a zároveň riaditeľ Stredného odborného učilišťa v Leviciach Ján Krtík. Pozvanie do Trenčína prijali dve české školy. Slovensko bude reprezentovať levické SOU.

Aj o štrukturálnych fondoch
"Súťažou zručnosti chceme spropagovať štúdium v odbore kamenár a kameňosochár a zároveň vytvoriť pôdu pre porovnávanie práce jednotlivých škôl. Každá z nich sa profiluje trochu iným smerom," vysvetlil Krtík.
Súčasťou odborného programu bude prednáška o skúsenostiach s výrobou terazzových výrobkov -- čiže umelého kameňa, aj priblíženie možností čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Počas konania výstavy by sa malo uskutočniť zasadanie predstavenstva cechu.
Podujatie bude podľa Krtíka príležitosťou na prvé vyhodnotenie uplynulej kamenárskej sezóny. "Pokiaľ ide o kamenárske práce na stavbách a pri ochrane pamiatok, zdá sa, že sezóna bola slabšia ako po minulé roky. Dopyt po cintorínskej architektúre -- teda pomníkoch -- sa drží na stabilnej úrovni," doplnil. Zo slovenského priemeru sa podľa neho výrazne vymyká Bratislava, ktorá je vzhľadom na rozmach výstavby i finančné možnosti obyvateľstva na Slovensku svet sám osebe.

Niekoľko medzinárodných projektov
Cech má zhruba 80 členov -- fyzických a právnických osôb. V týchto dňoch finišuje dva medzinárodné projekty programu Leonardo da Vinci, v ktorých je partnerom. Ich výstupom budú vzdelávacie materiály a študijné texty zamerané na čistenie, konzervovanie a reštaurovanie kameňa. Bezplatne budú k dispozícií členom cechu.
V tomto školskom roku cech tiež využije prostriedky z grantu programu Socrates. Rozbieha projekt zameraný na podporu jazykového vzdelávania dospelých malých a stredných podnikateľov. "Orientovať ho chceme predovšetkým na vzdelávanie našich členov. Informovať o ňom však budeme širokú verejnosť. Účastníkov budeme vyberať aj mimo cechu," doplnil Krtík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 09:41