StoryEditor

Všetky tromfy máte v rukách

03.07.2006, 00:00
Trhový potenciál súkromného opatrovania detí naznačuje prieskum Inštitútu pre výskum práce a rodiny z decembra vlaňajšieho roka. Napríklad vo voľných odpovediach rodičov malých detí na otázku, čo im v službách chýba, sa objavovali požiadavky na jasle, ktoré by aspoň na pár hodín zabezpečili starostlivosť o deti. Rodičom pri predškolských zariadeniach, jasliach i materských školách chýbalo prispôsobovanie prevádzky skutočnému pracovnému času rodičov. Privítali by individuálny prístup, lepšie stravovanie, viac aktivít, výučbu jazykov, prípadne možnosť zavolať si opatrovateľku.
Aj keď prieskum zahŕňa len pomerne malú vzorku stovky rodičov z celého Slovenska, trendy sú zrejmé. Seriózna opatrovateľka by hlavne u menších detí mala mať všetky tromfy v svojich rukách: môže byť časovo flexibilná, prísť domov alebo v minikolektívoch dvoch či troch detí poskytovať individuálnu starostlivosť v tesnom kontakte s rodinou. Ak ovláda jazyky, primeranou formou môže zladiť záujmy rodičov s reálnou výchovou ich detí a pri stravovaní má šancu lepšie vyhovieť i špecifickým výživovým požiadavkám detí.
A už mimo prieskumu - nahráva jej aj súčasný systém podpory rodín s deťmi do troch rokov. Závisí len od nej, ako s tromfami naloží.

Ako sa staráme o predškolákov počas pracovných dní (v percentách, december 2005)
Spôsob starostlivosti Pravidelne, väčšinou Občas, príležitostne Ak by to umožňovala finančná situácia a životné okolnosti
Doma s matkou 55 28,3 33,7
U starých rodičov 8,4 63,3 5,1
Doma s otcom 11,3 53,6 0,3
Predškolské zariadenia 50 2,9 46,8
U iných príbuzných 1,5 33,3

neuvádza

Platená opatrovateľka v domácnosti 0,4 4 10,8
Platená opatrovateľka u nej doma 1,3 2,3 2,1
Zdroj: Výskum potrieb a poskytovania služieb pre rodiny zabezpečujúce starostlivosť o závislých členov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 08:59