StoryEditor

Európske trhy sú ako na hojdačke

25.05.2006, 00:00

Akciové burzy v strednej a vo východnej Európe zažívajú jeden z najrušnejších týždňov vo svojej histórii. Prudké pády striedajú výrazné pohyby smerom nahor. Včera sa zopakoval scenár zo začiatku týždňa, keď väčšina búrz zaznamenala prudké prepady akcií. Najdivokejší priebeh má obchodovanie na ruskom akciovom trhu. Po tom, ako v pondelok stratil viac ako deväť percent, sa v utorok situácia otočila o 180 stupňov a indexu RTS sa časť strát podarilo zmazať. Včera však opäť zamieril dole o takmer štyri percentá. Za posledné dva týždne ruská burza stratila vyše 25 percent, čo sa už považuje za vážnu stratu. "Karty zamiešal aj pokles cien komodít. Energetické spoločnosti totiž tvoria približne dve tretiny ruského akciového trhu," vysvetľuje Rastislav Podhorec zo spoločnosti KD Investments. Aj keď ruská burza už dva týždne klesá, pred tým dlhodobo rástla. V prvej polovici mesiaca vystúpila na najvyššie úrovne v histórii, takže súčasný trend je podľa analytikov iba korekciou.

Problém celého regiónu
Prudké pohyby zasiahli aj trhy v Česku, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku. Pražský akciový trh stratil už v pondelok takmer šesť percent, čo je tretia najväčšia strata v jeho histórii. Niektoré akcie padli až o 15 percent. "Je to výpredajová panika, kde nehrajú žiadnu úlohu základné ekonomické faktory. Je to hlavne o psychológii," vysvetľuje Pavel Hadroušek zo spoločnosti Fio. Hoci sa burza v utorok z prepadu spamätala, včera začala opäť prudko padať. Index PX počas dňa strácal až päť percent. Podobný vývoj je aj v Budapešti a vo Varšave, kde indexy klesali o viac ako štyri percentá. "Ide o korekciu, ktorá prichádza po veľmi dlhom období rastu. Nie je to záležitosť iba českého trhu, rovnaký vývoj sa týka celého regiónu," konštatuje analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Pražská burza si v posledných rokoch získala povesť bezpečného prístavu a patrila k najvýkonnejším na svete. Len za minulý rok sa zhodnotila približne o 40 percent. "Musíme si zvyknúť na to, že výkyvy bežné v zahraničí sa budú prejavovať aj na pražskom trhu," myslí si Jan Procházka z brokerského domu Cyrrus. Pád akcií je výsledkom toho, že investori si po dlhom raste vyberajú zisky.

Dorazili obavy z USA
Svoj podiel však majú obavy z rastu inflácie a úrokových sadzieb, ktoré s určitým oneskorením dorazili do Európy zo Spojených štátov. Rastúce úroky zdražujú úvery pre obyvateľov a podniky, čo znižuje ich investície a spomaľuje hospodársky rast. Za vhodnú poistku proti inflácii sa považujú komodity, špeciálne zlato. Investori preto sťahujú peniaze z rizikových akcií a orientujú sa na komoditné trhy. "Rozvíjajúce sa trhy sú však vo veľmi dobrej kondícii, takže sú proti obavám z inflácie odolnejšie," dodáva Mertlík. Napriek tomu môžu vďaka výrazným pádom v posledných dňoch prísť o povesť miesta pre bezpečné investovanie. Dokedy bude výpredaj na stredoeurópskych akciových trhoch trvať, je momentálne ťažké povedať. Do ďalšieho vývoja však môžu výrazne prehovoriť už zajtrajšie údaje o inflácii v USA. Aj keď stredoeurópske trhy zažívajú výrazné výkyvy akcií, na bratislavskej burze sa nič nedeje. Slovenský akciový index SAX sa včera ani nepohol, pretože sa neobchodovalo ani s jednou akciou z indexu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 15:17