StoryEditor

Ropa dvakrát zvyšovala cenové maximum

10.07.2006, 00:00

Cena ropy vytvorila minulý týždeň dvakrát nové historické maximum. A to sa s ňou vďaka oslavám Dňa nezávislosti obchodovalo iba od stredy do piatku! Až do stredy platila za historický rekord cena z 21. apríla -- 75,35 dolára za barel (159 litrov). Okamžite po návrate zo štvordňového víkendu ju investori dostali o 5 centov vyššie a v piatok sa cena najaktívnejšieho augustového kontraktu vyšplhala na aktuálny rekord 75,55 dolára za barel.
Počas piatkovej elektronickej seansy stúpla až na 75,78, ale história si bude pamätať iba obchody realizované na hlavnom trhu. Dobrou správou pre motoristov je, že v závere týždňa prišlo k vyberaniu ziskov z "dlhých" pozícií a cena sa vrátila tesne nad 74 dolárov za barel. Z technickej stránky je ropa nastavená na ďalší rast. Radosť a očakávanie nižších cien benzínu sú zatiaľ predčasné. O obrátke trendu bude možné hovoriť najskôr po návrate pod hranicu 72,50 USD/barel.
Presvedčivým dôkazom vnútornej sily trhov s ropou je fakt, že ani po "medvedej" správe o stave zásob v USA nepredviedli energie výraznejšiu korekciu. Napriek problémom dvoch rafinérií v Louisiane (spolu predstavujú 4,4 percenta celkových amerických rafinérskych kapacít) a rušnému víkendu pred Dňom nezávislosti sa zásoby benzínu zvýšili. Ako podporné správy pôsobia obavy z iránskej odpovede na ponuku OSN (Teherán študuje balík výhod, ktorý medzinárodné spoločenstvo ponúka výmenou za ukončenie programu obohacovania uránu, už od 5. júna). Bezpečnostná rada OSN to považuje za hranie na čas, Američania za provokáciu.
Opačným smerom sa snažia pôsobiť producenti ropy. Kartel OPEC sa pokúsil schladiť rast cien vyššou produkciou čierneho zlata. V júni zvýšilo 11 krajín kartelu dennú ťažbu o 0,6 percenta na 29,82 mil. barelov. Tento krok však zatiaľ žiadny efekt nepriniesol.
Vyhliadky na najbližšie týždne nie sú priaznivé. Cena v súčasnosti rastie aj bez mimoriadnej podpornej udalosti (hurikán, vojna, teroristický útok). Hore ju tlačí rastúci dopyt, ktorý ani ceny nad 70 USD/barel zatiaľ nedokážu utlmiť. Najsilnejší podporný faktor sme ešte stále nespomenuli -- neustále visiacu hrozbu tropickej búrky, resp. hurikánu v západnom Atlantiku.
Len čo sa na meteorologických mapách objaví mohutnejšia tlaková níž, ktorá mieri na pobrežie Texasu alebo Louisiany, v rovnakej chvíli sa na burzách spustia nákupy a cena ropy pôjde hore. Po skúsenostiach z minulého roku (hurikány Katrina a Rita) ani nebude potrebné, aby sa z tropickej búrky sformoval ničivý hurikán. Cenu vytlačí hore aj hrozba. Ak sa nepotvrdí, cena pôjde rýchlo naspäť. Preto očakávame, že počas leta budú trhy s energiami veľmi volatilné. Najviac hurikánov vzniká v karibskej oblasti od začiatku augusta do konca septembra. Najbližšími technickými prekážkami pri vzostupe cien ropy budú úrovne 77 a 80 dolárov za barel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 20:26