StoryEditor

Visa International s obratom 2,5 bilióna USD

07.05.2003, 00:00

Asociácia Visa International oznámila, že jej celosvetový obrat v minulom roku dosiahol takmer 2,5 bilióna amerických dolárov, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu roku nárast o 320 miliárd USD alebo o 15,1 percenta. Platobná asociácia pripisuje silný rast zvyšujúcej sa obľube elektronického platenia medzi zákazníkmi oproti hotovostným platbám a šekovým operáciám. Oblasť platobných kariet profitovala aj z uvedenia nových progresívnych aplikácií a rozvoja ďalších segmentov trhu.
"Napriek globálnym ekonomickým tlakom sa spoločnosti podarilo expandovať," povedal generálny riaditeľ a prezident Visa International, Malcolm Williamson. "V spolupráci s našimi členskými bankami zároveň budujeme čoraz robustnejšiu platobnú infraštruktúru, ktorá bude podporovať objemy a spôsoby elektronického platenia, aké v budúcnosti očakávame," dodal Williamson.
Súčasný rast čerpá najmä z debetných transakcií, pretože zákazníci čoraz častejšie volia pri každodenných nákupoch pohodlie elektronickej platby. Williamson očakáva, že jadrom rastu sa na poli platobných kariet stane čoraz väčší súbor platobných metód, ktoré umožňujú nakupovať kedykoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. Pozitívom platenia prostredníctvom kariet je aj to, že zákazníci majú pri pokladnici k dispozícii viac možností než v minulosti. V spolupráci s členskými bankami Visa umožňuje zákazníkom okamžitú platbu, odloženú platbu alebo predplatenie. Objem debetných transakcií Visa vzrástol na 1 100 mld. USD, čo je o 16 % viac než v roku 2001. Kreditné produkty boli ešte vyššie, keď vygenerovali celosvetovo obrat 1 200 mld. USD. Tri hlavné rozvíjajúce sa trhy spoločnosti Visa -- Ázijsko-tichomorský, Južná Amerika a oblasť Karibiku, a stredná a východná Európa, Blízky východ a Afrika (CEMEA) -- naďalej vedú svetový rast. Najvýznamnejší rast dosiahol práve región CEMEA vo výške 38 percent. Tri vyspelej trhy Visa -- USA, EÚ a Kanada -- rástli len o 8,1 percenta, 15 percent, resp. 9 percent.
Visa zaznamenala aj celosvetové zníženie miery podvodov. V minulom roku sa považovalo za podvodne prevedených menej než 10 centov z každých 100 dolárov. Autorizačné a prevodné systémy VisaNet spracovali v roku 2002 viac než 48 miliárd transakčných správ. Špičkou bol 23. december, keď dosiahol počet autorizácií 4 700 správ za sekundu. V jeden deň tak bolo spracovaných 91 miliónov transakcií s celkovou hodnotou 5,7 miliardy dolárov. Pokračujúci vysoký rast bol zaznamenaný aj v sektore elektronického obchodovania, kde počet transakcií stúpol o 70 percent a nákupný objem o 80 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 00:51