StoryEditor

Maďari menia plány pre euro

14.07.2006, 00:00
Staronová maďarská vláda už pracuje na novej verzii konvergenčného programu pre zavedenie eura. Musí ho totiž opakovane prepracovať kvôli kritike Európskej komisie pre nedostatočné opatrenia predošlého dokumentu na zníženie nadmerne vysokého rozpočtového deficitu. Premiér Ferenc Gyurcsány medzitým informoval, že kabinet predloží nový plán v Bruseli začiatkom septembra, no ešte dovtedy ho posúdi s Maďarskou národnou bankou (MNB), zamestnávateľmi, odborármi i s parlamentnými stranami.

Pochybný termín
Pripravovaný dokument má obsahovať termín i konkrétne kroky na pripojenie Maďarska k eurozóne. Dosiaľ vláda v Budapešti plánovala, že by sa tak mohlo stať v roku 2010. Tento rok nielen vážne spochybnil, ale v podstate už znemožnil naďalej kritický objemný schodok verejných financií. Najskôr Maďari zamenia forint na euro až o niekoľko rokov neskôr, na čom sa zhodujú domáci i zahraniční analytici.
V spojitosti s prípravou programu pre zavedenie eura vláda zriadila Konvergenčnú radu. Budú v nej traja poprední ekonómovia a manažéri - generálny riaditeľ farmaceutického podniku Richter Gedeon Erik Bogsch, riaditeľ spoločnosti Deloitte a bývalý prezident burzy cenných papierov András Simor, ako aj riaditeľ talianskej Intesa Group pre strednú Európu a CIB Bank, bývalý prezident MNB György Surányi. Súčasný šéf menovej banky označil radu za bábkovú organizáciu, ktorej návrhy nebudú mať vplyv na rozhodnutie vlády.

Nová rovnováha
K zmierneniu deficitu rozpočtu má poslúžiť vládny program pod názvom Nová rovnováha, zameraný na zvýšenie príjmov a zníženie výdavkov. Iba do konca roka by mal tak schodok klesnúť zhruba o 350 miliárd forintov. Súčasťou programu je nepopulárny balík úsporných opatrení vrátane zvyšovania rôznych druhov daní a poplatkov, za čo si vláda už vyslúžila silnú kritiku podnikateľov, odborov i zástupcov viacerých profesií.
Parlament hlasmi vládnej koalície už schválil zrušenie stredného pásma DPH vo výške 15 percent. Všetky výrobky a služby z tejto skupiny, čo sa týka aj potravín a energie, majú byť už od septembra zdaňované na najvyššej úrovni 20 percent. Zvýhodnená tarifa DPH päť percent sa vzťahuje iba na lieky, knihy a tlač. Zjednodušená daň pre živnostníkov, malých a stredných podnikateľov sa zvyšuje z 15 na 25 percent. Pre bankové úroky a zisky z burzových operácií sa zavádza 20-percentná daň.
Príjmy nad 6 miliónov forintov ročne sa zdania navyše tzv. solidárnou daňou vo výške 4 %. Poplatky na zdravotné poistenie vzrastú najprv o dve percentá a od začiatku nového roka o percento. Zrušia sa početné daňové úľavy a napriek sľubu vlády na zrušenie naďalej zostane aj miestna daň z podnikateľskej činnosti. Po reštriktívnych opatreniach kabinet plánuje aj systémové reformné zmeny.

Balík opatrení maďarskej vlády
Daň z redistribuovaného zisku 10%
Solidárna daň z príjmu FO 4 % nad prijmom 6mil. HUF
Solidárna daň z príjmu PO 4 % zo zisku
Stredna sadzba DPH Z 15 na 20 %
Spotrebná daň z tabaku zvysenie o 5,7 %
Spotrebná daň z alkoholu zvysenie o 7 %
Daň z kapitálových výnosov 20%
Dane pre malé podniky z 15 na 25 %
Zdroj: Bloomberg
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 05:18