StoryEditor

O hypotekárne úvery je stále záujem

06.02.2006, 23:00

Slováci čerpali ku koncu minulého roka o tretinu viac hypotekárnych úverov ako ku koncu roku 2004. Objem schválených hypotekárnych úverov dosiahol podľa údajov centrálnej banky ku koncu roka takmer 67 miliárd korún. Klienti desiatich komerčných bánk, ktoré poskytujú takéto úvery, z toho vyčerpali viac ako 59 miliárd korún. Objem čerpaných hypoúverov vlani medziročne vzrástol takmer o 36 percent a počet uzavretých zmlúv o 28 percent.

Dve tretiny trhu si delia tri banky
Najväčší podiel na celkovom objeme hypotekárnych úverov si udržali VÚB banka a Tatra banka. Tretia priečka patrí Slovenskej sporiteľni, ktorej podiel na celkovej výške poskytnutých hypoúverov však medziročne klesol. Slovenská sporiteľňa totiž pred poskytovaním klasických hypotekárnych úverov uprednostňuje poskytovanie spotrebného úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou (ÚverPlus) na bývanie. "Je menej náročný na administráciu a výhodnejší pre klienta," vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová, podľa ktorej smeruje tento spotrebný úver k tzv. americkej hypotéke. Priestor aj na iné spôsoby financovania bývania -- ako je aj bezúčelový (spotrebný) úver zabezpečený nehnuteľnosťou, tzv. americká hypotéka -- sa vo väčšej miere otvoril po zrušení štátneho príspevku na hypoúvery.

Úroky budú rásť
Priestor na ďalšie zníženie cien hypotekárnych úverov je už vyčerpaný. V tomto roku sa dá predpokladať skôr ich mierne zdražovanie. "Na trhu sa už niekoľko mesiacov špekuluje o raste kľúčových úrokových sadzieb Národnej banky Slovenska. Očakávania ich poklesu sa rozplynuli počas druhej polovice minulého roka," konštatuje analytik ČSOB Marek Gábriš. Po dosiahnutí dna sa tak dlhšie trhové sadzby odrazili a začali rásť. Druhým faktorom bol podľa analytika začiatok rastu dlhých sadzieb v eurozóne, ktoré tlačili hore aj slovenské úroky. "Keďže sa stále špekuluje, kedy centrálna banka pristúpi k prvému zvýšeniu oficiálnych sadzieb, a v eurozóne Európska centrálna banka pokračuje v sprísňovaní menovej politiky, mal by trvať tlak na ďalší rast trhových dlhších
sadzieb. Keďže hypotéky sú dlhodobý produkt, nastavujú sa podľa týchto dlhodobých sadzieb," vysvetľuje Gábriš. Ak teda banky nebudú znižovať svoje marže, mali by sa rastu trhových sadzieb prispôsobiť aj klientske sadzby na hypotéky.
Komerčné banky evidovali ku koncu minulého roka úvery za vyše 556 miliárd korún. Celkový stav úverov poskytnutých bankami sa tak v porovnaní s decembrom 2004 zvýšil o viac ako 26 percent. Najväčší vzostup pritom vlani zaznamenali kreditné karty, prečerpanie bežného účtu, spotrebiteľské úvery a hypotekárne úvery. Hypotéky a iné úvery na bývanie tvoria asi dve tretiny úverov poskytnutých občanom (retailových úverov).

Hypotekárne úvery za bankový sektor k 31. decembru 2005

Celková výška schválených hypoúverov 66,971 mld. Sk +37 %
Počet uzavretých zmlúv 75,9 mil. Sk +28 %
Celková výška čerpaných hypoúverov 59,266 mld. Sk + 36 %

01 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šiesti primátori chcú teplárne
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:47