StoryEditor

Fed: Očakávaná zmena rétoriky neprišla

15.12.2004, 23:00

Vyhlásenia Federálnej komisie pre operácie na voľnom trhu (FOMC), ktorá rozhoduje o výške úrokov Federálneho rezervného systému (Fed), začínajú znieť ako obohratá platňa. Nielenže centrálna banka podľa očakávaní piatykrát od 30. júna jednohlasne zvýšila sadzby o 25 bázických bodov (kumulatívne o 125), ale k prijatým opatreniam v podstate za pol roka až na mikroskopické zmeny vydáva to isté stanovisko.
V správe k zvýšeniu úrokov FOMC v utorok konštatovala: Hospodárstvo rastie vyváženým tempom aj napriek "predchádzajúcemu" zvýšeniu cien energií, podmienky na trhu práce "pokračujú" v "postupnom" zlepšovaní. Zmeny v analytikmi najviac sledovanej pasáži sú vyznačené úvodzovkami. Fed nesignalizoval, že by sa chystal spomaliť tempo sprísňovania menovej politiky, čo by mohol urobiť pre niekoľko slabých správ viacerých makroukazovateľov -- stav podnikových zásob, čistý export, zamestnanosť (v novembri medzimesačný trojnásobný pokles), priemyselná aktivita, spotrebiteľská dôvera. Na druhej strane ani neuviedol, či tieto riziká väčšou mierou môžu ovplyvniť, resp. ohroziť balans spomínaného "vyváženého tempa" rastu HDP a inflácie. Viacerí analytici sa pred rozhodnutím o úrokovej sadzbe nádejali, že Fed konečne verejne prizná riziká skôr vyššieho než pomalšieho rastu inflácie pre tohtoročný dvojciferný percentuálny nárast cien ropy a znehodnotenie dolára (t. j. importovaniu inflácie pre nárast cien tovarov z krajín so silnejšou menou). Nestalo sa a centrálna banka neuspokojila očakávania medveďov ani býkov. Vyjadrila iba dôveru v silu americkej ekonomiky, ale nešpecifikovala, či by mohla rásť pomalšie alebo rýchlejšie.
Jednej zmeny sa však predsa len trh dočkal. FOMC jednohlasne schválila návrh zverejňovať zápis zo zasadnutia FOMC (tzv. minutes of meeting) do troch týždňov od rozhodnutia o výške úrokov. To znamená, že diskusiu 19-člennej komisie budú môcť analytici študovať už 4. januára. Doteraz dokument zo zasadnutia putoval k verejnosti päť až šesť týždňov.
Najbližšie formálne zasadnutie FOMC je naplánované na 1. a 2. februára, keď budú rokovať o menovom výhľade na budúci rok a jeho schválenú verziu odprezentujú pred výbormi amerického Senátu (tzv. Humphrey-Hawkinsova správa). Ako na internetových diskusných fórach konštatovali viacerí analytici, Fed pravdepodobne neustúpi od optimistického prístupu a výhľad hospodárskeho rastu a inflácie bude pokojnejší než odhady komerčných inštitúcií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:20