StoryEditor

Google opäť šokoval finančné trhy

01.03.2006, 23:00

Utorkové obchodovanie na amerických akciových trhoch výrazne ovplyvnila popredná svetová internetová spoločnosť Google. Jej akcie sa prepadli o 13 percent a vyvolali výpredaj v celom internetovom sektore. Je to už druhý výrazný prepad akcií tejto spoločnosti v krátkom čase.
Akcie Google reagovali na slová finančného riaditeľa spoločnosti Georga Reyesa. Ten naznačil investorom, že rast príjmov z reklamy, najdôležitejšieho zdroja príjmov firmy, sa spomalí. "Naše tempo rastu sa rozhodne spomaľuje. Pozorujeme to každý štvrťrok," uviedol Reyes. Deväťdesiat percent tržieb firma získava z hlavnej oblasti podnikania, vyhľadávania na internete. Google sa na zlepšenie v tejto oblasti spoliehať nechce. "Budeme musieť nájsť nové cesty, ako získavať peniaze z podnikania," dodal Reyes.
Google na rozdiel od väčšiny ostatných verejne obchodovaných amerických firiem nekomentuje svoje finančné ciele. Cena akcií firmy preto citlivo reaguje na každú zmienku o ďalšom výhľade. Na konci januára spadli akcie firmy o 19 percent po zverejnení hospodárskych výsledkov za uplynulý štvrťrok, ktoré boli pre trh sklamaním. Naznačenie, že spoločnosť očakáva veľké možnosti v zlepšovaní získavania reklamy na populárnom internetovom vyhľadávači trhy ku koncu obchodovania mierne upokojilo. Akcie Google tak podľa agentúry ČTK skončili deň so sedempercentnou stratou.
Padajúce akcie Google so sebou stiahli aj ostatné firmy v sektore, medzi inými aj konkurenčnej spoločnosti Yahoo!. Technologické spoločnosti zaznamenali druhý najhorší denný prepad v tomto roku. So stratami skončili prakticky všetky hlavné indexy. Trh Nasdaq klesol o 1,12 percenta. Index 30 najvýznamnejších titulov Dow Jones sa znížil o 0,94 percenta a skončil pod hranicou 11 000 bodov. Širší index Standard & Poor's 500 stratil 1,04 percenta, internetový index burzy American Stock Exchange sa prepadol o viac ako tri percentá.
Vystúpenie finančného šéfa Google nebolo jedinou správou, ktorá ovplyvnila akciové trhy. Do diania na Wall Street do značnej miery prehovorili aj slabšie štatistické údaje. Výsledky spotrebiteľskej dôvery a podnikateľských podmienok boli horšie, ako analytici čakali. Štatistiky naznačili, že najväčšia svetová ekonomika sa oslabuje. Slabšie údaje ohrozujú aj ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb. Náladu medzi investormi zhoršili aj obavy o zisky firiem. Obchodníci budú sledovať ďalšie správy, ktoré môžu trend oslabovania americkej ekonomiky potvrdiť alebo vyvrátiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 18:47