StoryEditor

Koniec roka praje akciovým fondom

28.12.2005, 23:00
V predvianočnom týždni sa najviac darilo akciovým fondom strednej a východnej Európy. V priemere sa po prepočte na koruny zhodnotili o 1,51 percenta. Aj z pohľadu ročnej výkonnosti zostávajú najsilnejšou skupinou s korunovým zhodnotením od 44,71 do 72,50 percenta. Dôvodom minulotýždňového rastu bola najmä pozitívna výkonnosť poľského a českého trhu.
V predvianočnom týždni sa najviac darilo akciovým fondom strednej a východnej Európy. V priemere sa po prepočte na koruny zhodnotili o 1,51 percenta. Aj z pohľadu ročnej výkonnosti zostávajú najsilnejšou skupinou s korunovým zhodnotením od 44,71 do 72,50 percenta. Dôvodom minulotýždňového rastu bola najmä pozitívna výkonnosť poľského a českého trhu. Slovenské a maďarské akcie sa, naopak, znehodnotili. "Maďarský trh vo štvrtok výrazne poškodil výhľad na rok 2006, v ktorom predstavitelia krajiny upozornili na niekoľko veľkých rizík, ktorým bude ekonomika čeliť. Opätovne potvrdili aj to, že splnenie maastrichtských kritérií je do roku 2008 nepravdepodobné, čo odsúva prístup krajiny na euro najskôr na rok 2010," hodnotí Katarína Antoničová, analytička Investičnej a Dôchodkovej.

Zmiešaná výkonnosť amerických akcií
Solídnu týždennú výkonnosť (1,23 percenta) zaznamenali aj americké akciové fondy, a to aj napriek tomu, že predposledný týždeň tohto roka začali akciové trhy v USA výrazným prepadom. Korekciu niekoľkotýždňovej rastovej rely vyvolal nedostatok makroekonomických údajov. "Nie príliš pozitívny sentiment umocnilo aj zverejnenie dát o predaji nových domov v USA, ktorý v novembri klesol o 11,3 percenta," opisuje Jaroslav Kardoš, portfóliový manažér VÚB Asset Managementu.
Obrat podľa Antoničovej nastal po zverejnení rastu jadrových produkčných cien, ktorý bol menší, ako sa očakávalo, čím sa vytvorili podmienky na ďalší rast akcií. "Ten však nastal až v závere týždňa, keď sa k dobrým správam pridal aj nečakane prudký rast objednávok dlhodobej spotreby a 0,3-percentný rast spotrebiteľských príjmov a výdavkov, ktorý je v súlade s očakávaným trojpercentným rastom HDP," uvádza analytička.

Celkovo akcie vo svete v roku 2005 dosiahli podľa Kardoša veľmi slušné zhodnotenie v porovnaní s úrovňou z roku 2000. Najmä, keď pozitívne čísla ziskovosti korporácií zatienili nárast cien energií a zvyšovanie úrokových sadzieb v USA. "Je možné očakávať tento trend aj v nasledujúcom roku, pričom mnohí investori popri japonských akciách začínajú preferovať aj americké, keďže americká centrálna banka (Fed) pravdepodobne ukončí svoj cyklus zvyšovania kľúčových úrokových sadzieb," dodáva Kardoš.

Silné európske akcie
Západoeurópske akcie podali opäť lepšiu výkonnosť než americké, ako tomu bolo väčšinu roka, a týždeň uzavreli na nových, takmer štvorročných maximách. Najúspešnejší bol nemecký trh, ktorý si pripísal 1,2 percenta a tento rok dokázal získať už vyše dvadsaťsedem percent. Nedokázali ho podľa Antoničovej zastaviť ani výrobné ceny, ktoré v krajine počas novembra zaznamenali najsilnejší rast za posledných 23 rokov, čo naznačuje zrýchlenie spotrebiteľskej inflácie v januári. Pod negatívnym tlakom silnejúcej koruny týždenná výkonnosť západoeurópskych akciových fondov po prepočte na domácu menu dosiahla v priemere len 0,5 percenta.

Strach z rastu úrokov
Udalosťou uplynulého týždňa bolo zasadanie Bankovej rady Národnej banky Slovenska, ktorá v súlade s očakávaniami trhu nezmenila úrokové sadzby. Pritom za ich zvýšenie hlasovali traja zo siedmich členov rady. "Výraznejší nárast nominálnych miezd v treťom štvrťroku, spôsobujúci rast jednotlivých nákladov práce spolu s negatívnym dosahom zvyšovania cien energií od začiatku budúceho roka na spotrebiteľské ceny, vyvoláva otázku potreby sprísňovania menovej politiky, čo by sa mohlo odzrkadliť na raste výnosov krátkeho konca výnosovej krivky korunových dlhopisov," uvádza Martin Gregora, portfóliový manažér Tatra Asset Managementu. Rast výnosov dlhopisov by mohol negatívne ovplyvniť výkonnosť korunových podielových fondov. Stúpajúce obavy zo zvýšenia sadzieb sa s blížiacim januárom už odrazili aj na týždennom zhodnotení domácich peňažných a dlhopisových fondov, ktoré sa v priemere pohybuje v stotinách percenta.

Investičné tipy na tento mesiac s časopisom Investor
Kategória fondov

Kúpiť

Predať

Podržať

Korunové dlhopisové

**

***

****

Euro dlhopisové

*

*****

***

Americké dlhopisové

*

*****

***

Euro akciové

**

**

*****

Americké akciové

***

******

Spracované pre hn podľa názorov odborníkov zo spoločností VÚB Asset Management, Asset Management Slovenskej sporiteľne, Across Investment Services, UniBanka, ČSOB, Privat Banka, Investičná a Dôchodková, KD Investments a Ľudová banka. Upozornenie: Informácie a názory v uvedenej tabuľke nie sú ponukou na nákup alebo predaj ktoréhokoľvek finančného produktu. Strany spolupracujúce na tabuľke nezodpovedajú za prípadné finančné straty vzniknuté z dôvodu nesprávneho použitia informácií. S každou investíciou je spojené riziko a výnosy dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Každá hviezdička reprezentuje názor jedného analytika.
01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Právna poradňa
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:50