StoryEditor

Krátke správy

09.12.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Erste Bank sa vypracovala za posledných päť rokov na jednu z najväčší bankových sietí v strednej a vo východnej Európe. Za toto obdobie stúpli akcie spoločnosti o 30 %. Krajiny strednej a východnej Európy tvoria síce len 30 % bilančnej sumy, avšak k zisku prispievajú až 70 percentami. Ten za prvých 9 mesiacov tohto roku dosiahol 162 mil. eur. V súčasnosti až 80 % zákazníkov banky pochádza z krajín strednej a východnej Európy, pričom v roku 2004 by 94 % z nich malo byť už v Európskej únii.
Holandská finančná skupina ING Group posilnila svoju finančnú pozíciu o 1 mld. USD. Tieto prostriedky získala prostredníctvom emisie dlhových cenných papierov v USA a Ázii. Spoločnosť bola negatívne zasiahnutá pádom svetových akciových trhov, ktorý viedol k výraznej redukcii kapitálovej bázy spoločnosti. Z najnovšej emisie použije ING 600 mil. USD na podporu kapitálu svojej bankovej divízie ING Bank NV a na financovanie rastu svojich bankových aktivít. Zvyšných 400 mil. USD použije na zlepšenie solventnosti poisťovacej divízie ING Insurance.
Tento týždeň v stredu budú senátori Kongresu USA pátrať po tom, ako sa banky mohli podieľať na dohodách, ktoré umožnili zverejňovať pozitívne čísla Enronu o svojom hospodárení krátko predtým, ako spoločnosť minulý rok v decembri skrachovala. Senátor Carl Levin, ktorý vedie senátnu subkomisiu pre vyšetrovanie Enronu, označil banky JP Morgan Chase a Citigroup za spolupáchateľov na podvodoch Enronu.
Francúzska banka BNP Paribas požiadala francúzsky regulačný úrad CECEI o povolenie zvýšiť svoj podiel v Crédit Lyonnais na 20 %. BNP Paribas bojuje o Crédit Lyonnais s konkurenčnou Crédit Agricole. Podľa štúdie Schroder Salomon Smith Barney by fúzia s BNP priniesla ročne úspory pred zdanením 1,113 mld. eur. Pri spojení s Crédit Agricole by úspory dosiahli úroveň asi 612 mil. eur. Manažment Crédit Lyonnais zatiaľ zostáva neutrálny, aj keď odbory a zamestnanci, vlastniaci 6,5-percentný balík akcií, sa prikláňajú na stranu Agricole, pretože spojenie s ňou by prinieslo menšie prepúšťanie zamestnancov.
Japonská ekonomika vzrástla v treťom štvrťroku 2002 oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,8 %. Podľa pôvodných odhadov mala vzrásť len o 0,7 %. Väčšie oživenie japonskej ekonomiky však brzdí spomaľovanie japonského exportu. Údaje potvrdzujú, že japonské hospodárstvo rástlo už tri štvrťroky za sebou po tom, čo sa muselo zotaviť z najhoršieho útlmu po druhej svetovej vojne. Avšak podľa odborníkov nízke spotrebiteľské výdavky a slabý export môžu spôsobiť, že súčasné oživovanie ekonomiky môže byť jedno z najkratší v histórii.
Americký prezident George W. Bush včera vymenoval za ministra financií Johna Snowa. Tento doteraz pôsobil ako prezident železničnej spoločnosti CSX. Do funkcie hlavného ekonomického poradcu Bieleho domu vymenoval G. W. Bush bývalého prezidenta Goldman Sachs Stephena Friedmana.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:13