StoryEditor

Konkurz skrachovanej Dopravnej banky je vo finále

22.09.2005, 00:00
Konkurz prvej zo štvorice skrachovaných slovenských bánk, Dopravnej banky, speje k záveru. Ak Krajský súd v Banskej Bystrici rozhodne o námietke Fondu ochrany vkladov voči spôsobu výpočtu odmeny správcov konkurznej podstaty a žiadna zo zainteresovaných strán sa neodvolá, dostanú sa veritelia k svojim peniazom do konca tohto roka.

Konkurz prvej zo štvorice skrachovaných slovenských bánk, Dopravnej banky, speje k záveru. Ak Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici rozhodne o námietke Fondu ochrany vkladov (FOV) voči spôsobu výpočtu odmeny správcov konkurznej podstaty a žiadna zo zainteresovaných strán sa neodvolá, dostanú sa veritelia k svojim peniazom do konca tohto roka. Pre HN to uviedol konkurzný správca banky Juraj Koval.
Na účtoch je už jeden a pol roka vyše 1,04 miliardy korún. Z nich budú najskôr uspokojovaní veritelia, ktorých pohľadávky vznikli počas konkurzu, teda aj štyria správcovia konkurznej podstaty tejto banky, ktorí si dovedna nárokujú na odmenu prevyšujúcu 220 miliónov korún. Všetko dostanú aj veritelia zaradení v prvej a druhej triede, predovšetkým Daňové riaditeľstvo SR, Colná správa či Sociálna poisťovňa. V tretej triede je zaradený FOV, ktorý by podľa Kovala mal získať 700 až 800 miliónov korún. Vkladateľom fond však vyplatil 2,239 miliardy korún. Do štvrtej triedy boli zaradení drobní vkladatelia, ktorých vklad v Dopravnej banke prevyšoval maximálnu sumu, ktorú FOV mohol vyplatiť. "Je ich približne tisíc, no nedostanú nič práve preto, že FOV je zaradený vyššie," konštatoval Koval.
Konkurz Dopravnej banky sa mal podľa Kovala skončiť už pred rokom, skomplikovali ho však námietky voči predošlému zákonnému sudcovi, ktorým bol Alexander Mojš. Spis v súvislosti s udalosťami okolo jeho osoby bol niekoľko mesiacov na ministerstve spravodlivosti, potom ho študovala nová zákonná sudkyňa Jana Novotná, ktorá niekoľkotisícstránkový spis dostala až po ministerskej kontrole na banskobystrickom KS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 22:10