StoryEditor

Politici požadujú lacnejšie peniaze, ECB je proti

08.06.2005, 00:00
Talianskou menou je euro. Vyhlásil to včera na zasadnutí ministrov hospodárstva a financií Európskej únie (Ecofin) taliansky minister hospodárstva Domenico Siniscalco, čím pravdepodobne chcel dementovať vyhlásenia jeho kolegu z vlády.

Talianskou menou je euro. Vyhlásil to včera na zasadnutí ministrov hospodárstva a financií Európskej únie (Ecofin) taliansky minister hospodárstva Domenico Siniscalco, čím pravdepodobne chcel dementovať vyhlásenia jeho kolegu z vlády. Roberto Maroni totiž koncom minulého týždňa vystúpil s požiadavkou na znovuzavedenie líry. Argumentoval stagnáciou ekonomiky, ktorej sadzby stanovované Európskou centrálnou bankou nepomáhajú.
Viaceré krajiny eurozóny na čele s Nemeckom, ktoré trpia slabým ekonomickým rastom, žiadajú, aby sa úrokové sadzby znížili. Na otázku televízie Bloomberg, či by Nemecko rado videlo zníženie úrokov, zástupca ministra financií Bernd Pfaffenbach odpovedal kladne. Pridal sa aj belgický minister financií. "Je to dobrá myšlienka, zníženie sadzieb by pomohlo," povedal Didier Reynders.
Prezident nemeckej centrálnej banky Axel Weber však nie je rovnako optimistický ako politici. "Máme historicky najnižšie sadzby, lacnejšie peniaze by nemuseli nevyhnutne pomôcť," uviedol pre Reuters Weber.
Hlavným cieľom Európskej centrálnej banky je cenová stabilita, pričom by rast cien nemal prekročiť dve percentá ročne. "Je prirodzené, že veľké krajiny EMÚ budú tlačiť na ECB, aby znížila úrokové sadzby a podporila tak ich stagnujúci ekonomický rast. ECB však avizovala, že nad možnosťou ďalšieho zníženia úrokov vôbec neuvažuje, čo je vzhľadom na inflačné cielenie prirodzené, a pri posledných rozhodnutiach skôr odmietla zvyšovanie úrokov," domnieva sa analytik Ľudovej banky Mário Blaščák.
Holandský minister financií Gerrit Zalm sa domnieva, že politika ECB je adekvátna. Zástancovia znižovania úrokov argumentujú rôznou ekonomickou výkonnosťou jednotlivých ekonomík. Zalm však tvrdí, že rozdielne úrovne rastu sú aj medzi štátmi v USA.
Možnosť uvoľnenia menovej politiky v európskej dvanástke naznačil v pondelok hlavný ekonóm ECB Otmar Issing. Ten pre nemecké noviny uviedol, že stratégia menovej politiky nevylučuje pokles sadzieb. "Dúfam, že je možné prijať rozhodnutie o redukcii sadzieb, ale Issing nie je sám," povedal Reynders. Pre agentúru Reuters však v Pekingu prezident ECB Jean-Claude Trichet uviedol, že ECB síce bude veľmi pozorne sledovať všetky makroekonomické údaje, ale pokles sadzieb zatiaľ nepripravuje.
Miernejší tón predstaviteľov centrálnej banky naznačuje zvýšené obavy o menovú úniu. Minulotýždňové výsledky referenda vo Francúzsku, vyššia nezamestnanosť a slabší ekonomický rast totiž ku kredibilite menovej únie neprispievajú. Bol počuť dokonca hlasy o možnom krachu eurozóny. Minister financií Nemecka Hans Eichel to považuje za nezmysel a jeho španielsky náprotivok Pedro Solbes nedáva tejto možnosti žiadnu šancu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:31