StoryEditor

Ťažké rozhodovanie podielnikov fondov

14.06.2006, 00:00

Investori do podielových fondov boli v minulom týždni na rozpakoch, či kupovať alebo predávať podielové listy. Objemy predaja aj spätných nákupov boli preto zhruba o sedemsto miliónov korún nižšie ako v predchádzajúcich týždňoch. Čo sa týka výkonnosti, tie typy fondov, ktoré sa v posledných týždňoch tešia obľube investorov -- akciové a zmiešané fondy, boli vo vysokých stratách. Naopak fondy, z ktorých investori odchádzajú -- korunové peňažné a dlhopisové, si spolu s peňažnými v cudzej mene a dlhopisovými v eurách a v dolároch pripísali zisky.

Akciové fondy
Svetové akciové trhy zaznamenali uplynulý týždeň výrazné straty spôsobené obavami z obmedzenia ekonomického rastu vplyvom vyšších úrokových sadzieb. "Akciové trhy v USA boli vedené nadol titulmi, ktoré sú v najväčšej miere nadviazané na fluktuácie v ekonomike, predovšetkým producenti základných materiálov a kapitálových statkov ako Alcoa, General Electric a Caterpillar," uviedol k situácii v USA Jaroslav Kardoš z VUBAM. Vládny report o spotrebiteľskej inflácii, ktorý má byť zverejnený v tomto týždni, by mal toto zvyšovanie podľa analytikov len potvrdiť. Ďalší pokles trhov sa preto podľa Miroslava Čameka z Across Investment Services dá očakávať aj v najbližších dňoch. Podľa Andreja Vilinoviča z TAM rozhodujúcu úlohu v uplynulých poklesoch zohrala aj zvýšená averzia investorov k riziku, ktorá negatívne vplývala na celkovú náladu na trhoch.
Západoeurópske burzové parkety kopírovali týždenný vývoj amerických trhov, jedine v piatok sa dokázali výrazne zhodnotiť aj napriek tomu, že americké akcie pokračovali v poklese. Kľúčovou správou týždňa bolo zvýšenie základnej úrokovej sadzby Európskou centrálnou bankou na hladinu 2,75 percenta v snahe zmierniť infláciu dvanástich krajín eurozóny.
Výrazné straty zaznamenali v týždni najmä rozvíjajúce sa trhy. Globálne akciové fondy zamerané na rozvíjajúce sa trhy dosiahli najhorší výsledok zo všetkých kategórií, päť dní im stačilo na vyrobenie straty 8,34 % (v USD).

Dlhopisové fondy
Negatívny komentár šéfa americkej centrálnej banky poškodil aj týždennú výkonnosť dlhopisového trhu. Obavy z rastúcej inflácie a s tým súvisiacou čoraz vyššou úrokovou sadzbou sa odrazili v poklese amerických štátnych dlhopisov s dlhými lehotami do splatnosti, pričom ich výnosy, naopak, vzrástli o tri až deväť bázických bodov. Kratšie dlhopisy však mierne vzrástli. "Európske bondy z týždenného hľadiska stagnovali. Ich výnosy za mierne znížili, pokles však nepresiahol dva bázické body," komentovala situáciu Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej. Skupinám dolárových a eurových dlhopisových fondov pomohol priaznivý vývoj menového kurzu, na týždennej báze sa dokázali zhodnotiť v priemere o 0,8 a 0,4 percenta.

Domáce trhy
V uplynulom týždni sa úrokové sadzby najkratších splatností peňažného trhu posunuli výraznejšie smerom hore. Dôvodom bol utorkový sterilizačný repo tender, v ktorom akceptovaný dopyt bánk (asi 288 mld. Sk) presiahol výraznou mierou splatný objem (asi 252 mld. Sk), čo spôsobilo pokles stavu likvidity na trhu. Pre ďalší vývoj na peňažnom trhu bude podľa Petra Hermana z AM SLSP dôležité správanie investorov v súvislosti s očakávaniami ďalšieho rastu sadzieb, pričom reakcie môžeme očakávať najmä na zverejňované dáta o inflácii a prípadné stanovisko NBS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:52