StoryEditor

Z prebytku do výrazného nedostatku

19.05.2003, 00:00

Predchádzajúci týždeň bol na peňažnom trhu výnimočný počtom jednotlivých aukcií a prechodom z prebytku likvidity do výrazného nedostatku peňazí, keď vo štvrtok takmer celé povinné minimálne rezervy (PMR) pochádzali z jednodňových repo obchodov s centrálnou bankou.
Ministerstvo financií vstúpilo na trh s ponukou dvoch rozličných dlhopisov -- sedemročných a päťročných. Kumulatívne viac ako 27,5-miliardový dopyt bánk totiž výrazne presiahol akceptované maximum ministerstva pri oboch emisiách so súhrnným objemom takmer 16,2 mld. korún. V kontexte očakávaného znižovania kľúčových úrokových sadzieb centrálnou bankou dosiahol záujem o tretiu tranžu otvorenej emisie sedemročných dlhopisov až 14,398 mld. Sk. Aj keď kupón bol stanovený na 4,9 %, vysoký dopyt stiahol priemerný výnos na 4,763 % a ministerstvo tak získalo na sedem rokov 9,013 mld. Sk. Pri päťročných dlhopisoch bol dopyt na úrovni 13,326 mld. Sk a štát z toho prijal ponuky za 7,165 mld. Sk. Minimálny výnos bol 4,69 %, priemerný 4,767 % a maximálny 4,795 %. Tieto dve emisie pravdepodobne stiahli z trhu takmer celý objem korún z intervencií centrálnej banky z predchádzajúceho týždňa. Keďže vyrovnanie obchodov sa uskutočňuje až v stredu, banky ukladali svoje nadbytočné peniaze do centrálnej banky na jeden deň za 5 %.
Aj utorkový sterilizačný repo tender dopadol prekvapujúco. Národná banka Slovenska (NBS) v dvojtýždňovej sterilizácii akceptovala celý mimoriadne vysoký dopyt bánk na úrovni 66,178 mld. Sk pri priemernom výnose 6,34 %. Minimálny výnos bol pritom len 6,18 %, keďže niektoré banky predpokladali, že centrálna banka bude dopyt krátiť. Banky v utorok zvýšili objem zdrojov na účtoch PMR na 29,266 mld. Sk, čím kumulatívne plnenie dosiahlo 108,71 %. Denný nadstav tak bol 9,2 mld. Sk a banky mali ešte v jednodňovej sterilizácii asi päť miliárd.
Výrazný negatívny cash flow v strede týždňa spôsobil, že tentoraz boli banky nútené si z NBS peniaze požičať. Objem refinancovania sa odhaduje na 10 až 13 miliárd a banky sa dostali do výrazného podstavu likvidity. Situácia sa mohla zmeniť vo štvrtok, keď sa konala aukcia pokladničných poukážok NBS. O trojmesačné pokladničné poukážky bol vysoký záujem. V aukcii prejavili komerčné banky dopyt v objeme 21,150 mld. Sk a centrálna banka akceptovala celý tento objem pri jednotnom výnose 6,5 %. Celkový akceptovaný objem prevýšil splatné pokladničné poukážky len o 200 miliónov, ale keďže už v stredu bol sektor v podstave, takýto výsledok sa neočakával. Väčšina bánk si myslí, že išlo pravdepodobne o poslednú aukcii pri takých vysokých úrokoch. To spôsobilo, že banky dali do cenných papierov viac peňazí a pokojne riskujú vyššie úrokové sadzby na pár dní. Najkratšie depozity sa totiž obchodovali na úrovni ôsmich percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:25