14.05.2003, 00:00

Britský minister financií Gordon Brown včera v Bruseli priznal, že pripojenie sa k spoločnej euromene považuje za prospešné, ale zopakoval, že svoju správu o tejto problematike prednesie parlamentu v prvom júnovom týždni. Napriek tomu dodal, že pre jeho krajinu bude rozhodujúce posúdenie výsledkov 5 ekonomických testov. G. Brown vyzval všetkých svojich kolegov z EÚ, ktorí sú proeurópanmi, aby sa zomkli okolo agendy ekonomickej reformy. Štrukturálne reformy, o ktorých užitočnosti nikto nepochybuje, sú nevyhnutné. Podľa neho sa treba rýchlo dopracovať k otvoreniu trhu práce, zlepšiť podmienky na obchodovanie a zvýšiť konkurenciu v službách. (TASR)

Pokles cien potravín v Nemecku znížil infláciu v krajine v apríli na 1 %. V marci predstavovala ešte ročná miera zdražovania 1,2 %. Informoval o tom včera Spolkový štatistický úrad. V sledovanom mesiaci pritom zdraželi predovšetkým bankové a iné služby. Z marca na apríl sa spotrebiteľské ceny v priemere znížili o 0,3 %. Dôvodom toho je predovšetkým pokles cien výrobkov z minerálnych olejov. Bankové služby zdraželi medziročne o 8,2 %. V hoteloch a penziónoch museli návštevníci zaplatiť o 6,2 % viac. (TASR)

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zvýšila rating Ruska na BB+ z BB-. Tento stupeň ruskej bonity sa vzťahuje na dlhy v zahraničných menách i rubľoch. Výhľad Ruska je označený za stabilný. Agentúra v odôvodnení svojho rozhodnutia uviedla, že krajina zaznamenala zásadný obrat od devalvácie rubľa a vyhlásenia platobnej neschopnosti v auguste 1998. Rusko dosiahlo od roku 2000 výrazný hospodársky vzostup. Pravdepodobnosť zlyhania pri obsluhe štátneho dlhu sa považuje za veľmi nízku. Agentúra Standard & Poor's priznala Rusku rating BB a Moody's Investors Service Ba2. Rating Fitch je z nich najvyšší. (TASR)

Prezident Regionálnej federálnej rezervnej banky v Kalifornii Robert Parry sa neobáva vzniku deflačného vývoja v USA. Podľa neho v nasledujúcom období dôjde k zrýchleniu hospodárskeho rastu v krajine. Jeho pozitívnym dôsledkom bude praktické odstránenie nebezpečenstva vzniku deflácie v USA. Podľa neho by sa v prostredí, v ktorom by dochádzalo k znižovaniu spotrebiteľských cien, dala len veľmi ťažko robiť monetárna politika. Pripomenul, že pod cenovou stabilitou sa nemôže chápať nulový rast cien. Aj Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) považuje za stav cenovej stability pomery, v ktorých ceny rastú ročne o 1 až 2 %. (TASR)

Ročná miera inflácie dosiahla v Maďarsku v apríli tohto roka 3,9 % a v porovnaní s marcom klesla o 0,8 %. Informoval o tom štatistický úrad krajiny. Spotrebiteľské ceny v apríli oproti marcovej úrovni vzrástli o 0,1 %, kým v marci v porovnaní s februárom bol ich vzostup 0,9 %. Maďarská národná banka (MNB) upravila svoju prognózu miery inflácie do konca tohto roka smerom dole. Z pôvodné očakávaných 5,2 % ju teraz znížila na 4,6 %. Na budúci rok by jej úroveň nemala byť 4 %, ale o desatinu percenta nižšia. (TASR)

Švajčiarska banka UBS zaznamenala v 1. štvrťroku tohto roka pokles zisku o 11 % na približne 1,2 miliardy CHF. Ako včera informovala spoločnosť, dôvodom tohto zníženia je predovšetkým slabý kurz dolára ale aj slabé akciové trhy. Šéf UBS Peter Wuffli však očakáva, že pokles zisku sa zmierni. "Najhoršie zníženie zisku je pravdepodobne už za nami." Na slabý trh reagovala UBS znížením nákladov a rušením pracovných miest. Počet zamestnancov banky sa od konca roka 2002 znížil o ďalších 666 na 68 395. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 20:50