StoryEditor

Banky splnili periódu bez problémov

04.08.2003, 00:00
Nakoľko minulý týždeň absentovala akákoľvek aukcia dlhopisov, dianie na slovenskom peňažnom trhu oživila až utorková aukcia štátnych pokladničných poukážok.

Nakoľko minulý týždeň absentovala akákoľvek aukcia dlhopisov, dianie na slovenskom peňažnom trhu oživila až utorková aukcia štátnych pokladničných poukážok. Vysoký záujem o štátne pokladničné poukážky neutíchal. V aukcii ročných cenných papierov prejavili investori dopyt vo výške 10,729 miliardy korún, no Ministerstvo financií SR získalo na prefinancovanie schodku štátneho rozpočtu 3,032 miliardy korún.
Nízky akceptovaný objem súvisí s nízkym výnosom, keď maximálny dosiahol len 5,24 percenta. Na sekundárnom trhu sa cena podobných cenných papierov hýbe okolo 5,7 až 5,9 percenta ročne. Inštitucionálni investori však vzhľadom na nedostatok možností a limitov držby cenných papierov majú záujem o pokladničné poukážky, aj keď musia štátu ponúknuť nižší výnos. Podľa očakávania dopadol pravidelný dvojtýždňový sterilizačný repo tender centrálnej banky. Národná banka Slovenska (NBS) akceptovala celý dopyt bánk v objeme 55,139 miliardy korún pri minimálnom výnose a priemernom ročnom výnose 6,49 percenta. Maximálny výnos dosiahol úroveň dvojtýždňovej limitnej sadzby pre repo tendre -- 6,5 percenta. Na jednodňových úložkách v centrálnej banke držali banky približne tri miliardy korún. Rozhodnutie Bankovej rady NBS ponechať kľúčové sadzby nezmenené na obchodovanie na medzibankovom peňažnom trhu nemalo vplyv a ani aukcia štátnych pokladničných poukážok nespôsobila na trhu výrazný posun. Ten nastal až po výsledkoch repo tendra, keď klesli úložky s lehotou splatnosti do jedného mesiaca takmer o celé percento, no po zverejnení plnenia minimálnych rezerv začali jednodňové zdroje mierne rásť a pripísali si 40 bázických bodov.
Prebytok zdrojov na trhu sa v stredu zvýšil o necelých 5 miliárd korún, pričom časť prostriedkov prišla z úložiek v centrálnej banke a časť z výplaty kupónov reštrukturalizačných dlhopisov štátu. Na clearingových účtoch držali banky v strede týždňa 20,695 miliardy a povinné minimálne rezervy tak na kumulatívnej báze plnili na 100,59 %. Najkratšie sadzby sa tak držali na úrovni piatich percent. Banky splnili predpis povinných minimálnych rezerv za júl bez problémov na 100,11 %. Približne 4 miliardy ešte pritom sterilizovali v Národnej banke Slovenska. Novú periódu začal bankový sektor v dennom aj kumulatívnom podstave korunovej likvidity, keď banky na účtoch povinných minimálnych rezerv držali 16,832 miliardy korún. K včerajšiemu dňu tak predpis plnili na 78,66 %. Na jednodňovej báze v NBS však uložili v závere týždňa približne päť miliárd. Na zajtra vypísalo ministerstvo financií ďalšiu aukciu ročných štátnych pokladničných poukážok. Očakáva sa rovnaký vývoj ako tento týždeň," skonštatoval díler.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:48