14.05.2003, 00:00

Informácie o podiele bánk na úpadku spoločnosti Křižík sú vecne nepodložené a účelové. Ako nepravdivé označili predstavitelia konzorcia bánk (Istrobanka, VÚB, Komerční banka) taktiež tvrdenia člena dozornej rady a zástupcu 47-percentného vlastníka spoločnosti Křižík -- firmy Turbo, a. s., Prešov Stanislava Čoreja, že hlavným dôvodom vyhlásenia konkurzu na spoločnosť Křižík Prešov je neplatenie istiny konzorcionálneho úveru. Podľa predstaviteľov bánk podala návrh na konkurz spoločnosť Profit Invest, ktorá nie je s komerčnými bankami majetkovo, personálne ani obchodne prepojená. (SITA)

Ministri financií Európskej únie (EÚ) včera schválili spoločné pravidlá pre dôchodkové fondy, ktoré ich správcom umožnia predaj produktov v rámci celej únie. Nové pravidlá ministri navrhli, aby pomohli znížiť výdavky prostredníctvom ponuky jednotnej paneurópskej dôchodkovej schémy. Veľkým dôchodkovým fondom by mali výdavky klesnúť ročne o 40 miliónov eur. Experti sa však domnievajú, že realizácia uvedeného plánu nebude možná, pokiaľ sa EÚ nevyrovná s rozdielmi v jednotlivých krajinách pri zdaňovaní poistného. Podľa analytikov by zo začiatočnej realizácie nového dôchodkového plánu najviac vyťažili britskí správcovia fondov, ktorí spravujú najväčší podiel aktív dôchodkových fondov v rámci Európy. (TASR)

Posilnenie akcií najvýznamnejších titulov Slovnaftu a VÚB, korigované iba oslabením účastín SES Tlmače a OTP Banky Slovensko, zvýšilo hodnotu akciového indexu Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) SAX o 1,06 % na 157,97 bodu. Účastiny Slovnaftu dosiahli cenu 1 165 Sk, čo predstavuje zhodnotenie o 2,2 %. V rámci povinných ponúk na prevzatie sa na hlavnom parkete burzy previedlo aj 88 akcií Majetkového Holdingu pri cene 580 Sk/kus a 1 454 akcií Šarišských pekární a cestovinární po 477 Sk/kus. Okrem toho sa v priamych obchodoch previedol aj 8,8-percentný akcionársky podiel spoločnosti Hutný Projekt Košice za 1,36 milióna Sk. Finančný objem obchodov uskutočnených na bratislavskej burze dosiahol včera vyše 2,947 miliardy Sk.

Po pondelkovej stagnácii slovenská koruna v utorok zosilnela oproti euru zhruba o desať halierov. Vzájomný pomer oboch mien tak klesol z 41,170/210 SKK/EUR na 41,085/100 SKK/EUR. Ako povedal díler ČSOB Richard Brza, devízy predávali väčšinou domáce banky, zrejme na príkazy svojich klientov. Obavy zo zásahu centrálnej banky pri silnej mene podľa dílera na trhu zatiaľ nezavládli a atmosféra na trhu nebola ani pri nižšom kurze o nič nervóznejšia. Podľa Brzu by sa koruna mohla v tomto týždni pohybovať v pásme 40,900 až 41,250 SKK/EUR. Najbližšou očakávanou udalosťou s potenciálnym dosahom na vývoj meny bude sobotňajšie referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 18:40