StoryEditor

Krátke správy

02.12.2004, 23:00

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila výhľad stropného ratingu dlhopisov Ukrajiny vydávaných v cudzej mene. Rating týchto záväzkov je v súčasnosti na úrovni B1. Výhľad ratingu sa zmenil z pozitívneho na vyvíjajúci sa v dôsledku politického vývoja v krajine. Agentúra znížila aj výhľad ratingu vládnych dlhopisov Ukrajiny v domácej mene, a to z pozitívneho na vyvíjajúci sa. Rating týchto záväzkov je tiež na úrovni B1. Moody's tiež začala proces revízie stropného ratingu bankových vkladov v cudzej mene, ktorý je v súčasnosti na úrovni B2, s možnosťou jeho zníženia. Ak je výhľad ratingu vyvíjajúci sa, znamená to, že agentúra môže rating zvýšiť alebo znížiť. Rating bude závisieť od vývoja situácie. Výhľad tak odráža neistý vývoj politickej situácie na Ukrajine po minulotýždňových zmanipulovaných prezidentských voľbách. (SITA)

Splnenie plánu Poľska na prijatie jednotnej európskej meny euro v roku 2009 závisí od rozhodnutia Európskej únie, či povolí krajine zahrnúť platby do dôchodkových fondov do príjmov verejných financií. Tvrdí sa to v Konvergentnej stratégii pre prijatie eura, ktorú vláda uverejnila v stredu. Pokiaľ to EÚ nedovolí, "bude takmer nemožné splniť maastrichtské kritériá do roku 2007, ako bolo pôvodne plánované, čo zapríčiní, že prijatie eura bude treba odložiť", píše sa v dokumente. Podľa štatistického úradu EÚ Eurostatu by Poľsko malo prestať zahŕňať do príjmov svojich verejných financií povinné odvody obyvateľov na dôchodkové poistenie. Tieto peniaze totiž v dôsledku dôchodkovej reformy v krajine idú do súkromných penzijných fondov. Poľsko má čas do roku 2007, aby spôsob počítania rozpočtových príjmov zmenilo. Varšava však tvrdí, že EÚ by nemala trestať Poľsko za dôchodkovú reformu, ktorú budú musieť skôr či neskôr prijať všetky krajiny únie, keďže ich populácia starne. Preto navrhuje zrušenie alebo aspoň odloženie platnosti rozhodnutia Eurostatu. Podľa maastrichtských kritérií musí krajina minimálne dva roky pred plánovaným prijatím eura znížiť deficit svojich verejných financií pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa pôvodných plánov má deficit Poľska dosiahnuť v roku 2007 úroveň 2,2 % HDP. Ak by sa však v súlade s nariadením Eurostatu príjmy súkromných dôchodkových fondov nemali zarátať do rozpočtu krajiny, deficit by v tom roku vystúpil na 3,9 % HDP. (SITA)

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) povolí svojim členom, aby v prvom kvartáli budúceho roka naďalej ťažili viac ropy v porovnaní s oficiálnymi produkčnými limitmi, ak budú ceny ropy stále vysoké. Informoval o tom vo štvrtok prezident a generálny tajomník OPEC Purnomo Jusgiantoro. OPEC zostaví politiku na prvý štvrťrok budúceho roka 10. decembra v Káhire. Irán, druhý najväčší producent kartelu, uviedol, že by skupina mala ťažbu obmedziť, aby sa vyhla nakupovaniu zásob v zime. Podľa OPEC sa v zime zásoby výrazne zvýšia, ak bude naďalej produkovať ropu na súčasnej úrovni, najvyššej za 25 rokov. Členovia OPEC, Nigéria a Alžírsko, uviedli, že skupina v decembri zrejme ponechá formálne ťažobné kvóty bez zmien. Desaťčlenný kartel bez Iraku ťažil v októbri podľa odhadov 27,9 mil. barelov ropy denne. Tento objem predstavuje o 900 tis. barelov denne viac v porovnaní s produkčným limitom organizácie, platným od 1. novembra. (SITA)

Objem uzatvorených fúzií a akvizícií vo svete vzrástol v novembri medzimesačne o 4,5 miliardy USD a medziročne približne o 38,1 miliardy USD na 170,1 miliardy USD, resp. na 5,0 bilióna Sk. Za prvých jedenásť mesiacov tohto roku sa tak na celom svete uskutočnili fúzie a akvizície v celkovom objeme 1,8 bilióna USD. Hoci analytici skupiny Dealogic sú po oslabení trhu s fúziami a akvizíciami v minulých rokoch vo svojich prognózach opatrní, v medziročnom porovnaní najnovšie údaje podľa nich naznačujú isté oživenie trhu. Podľa Dealogic najviac si z októbrového koláča fúzií a akvizícií utrhla investičná banka Morgan Stanley, ktorá participovala ako poradca pri transakciách v celkovej hodnote 23,4 miliardy USD. Za ňou sa umiestnila americká Citigroup a JP Morgan. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:56