14.05.2003, 00:00

Japonské akcie ku koncu utorkového obchodovania zoslabli, keď na trhu prevládla opatrnosť po náhlom posilnení jenu a nepriaznivých výsledkoch od spoločnosti Shin-Etsu Chemical Co. Ltd. a iných. Dolár klesol oproti jenu takmer o 1 JPY na 116,4 JPY/USD v poobedňajších hodinách po tom, ako minister financií John Snow vyjadril svoj nesúhlas so snahou národnej banky príliš ovplyvňovať vývoj kurzov trhovými intervenciami. Hlavný index Nikkei skončil o 30,86 bodu, resp. o 0,38 % nižšie na 8 190,26 bodu, keď počas dňa vystúpil na 8 339,07 bodu, čo bola najvyššia úroveň od 28. marca. Širší TOPIX stratil 0,01 % na 829,2 bodu. (SITA)

Americké akcie sa v pondelok výrazne posilnili, keď investori stavili na skoré zlepšenie ekonomických podmienok a nakupovali akcie technologických firiem ako Cisco Systems a Sun Microsystems. Cisco, najväčší svetový dodávateľ zariadení pre internet, si pripísal 0,72 USD, resp. 4,5 % na 16,67 USD vďaka pozitívnemu investičnému hodnoteniu od Lehman Brothers a ťahal nahor aj ďalšie tituly z odvetvia. Podľa maklérov prispieva k rastu na trhu taktiež zatváranie krátkych pozícií, ktoré súvisí s celkovým oživením trhu. Hráči, ktorí špekulovali na pokles akcií, sú nútení zatvárať pozície, aby zabránili ďalším stratám. (SITA)

Druhej najväčšej nemeckej banke HVB Group sa v 1. štvrťroku podarilo znížiť čistú stratu z nepriaznivého predchádzajúceho štvrťroka. Akcie banky však aj napriek tomu klesli, čo analytici vysvetľujú skepticizmom v súvislosti s trvalým ozdravením bankového sektora. HVB vykázala za 1. štvrťrok čistú stratu 77 miliónov eur. Táto strata výrazne kontrastovala zisku 9 miliónov eur za rovnaké obdobie vlani. Celková čistá strata nemeckej banky za rok 2002 dosiahla 858 miliónov eur. Podľa výkonného riaditeľa HVB Dietra Rampla to bol najhorší výsledok v doterajšej histórii banky. (TASR)

Cena ropy z pondelka na utorok znovu vzrástla po tom, čo v Saudskej Arábii došlo k niekoľkým teroristickým útokom. Barel ropy (159 litrov) typu US light crude sa v New Yorku predával po 27,81 USD (o 46 centov drahšie ako pred útokmi) a v Londýne typ ropy Brent zdražel o 50 centov na 25,39 USD. Útoky vyvolali obavy z ďalšieho vývoja. Niektorí analytici však tvrdia, že útoky v Saudskej Arábii neovplyvnili rast ceny ropy. Príčinu tohto vývoja treba vidieť v správe Medzinárodnej agentúry pre energiu so sídlom v Paríži, ktorá prognózuje zmeny v dopyte po rope v tomto roku a obmedzenie jej dodávok na svetový trh kartelom OPEC. (TASR)

Najväčšia talianska banka podľa výšky aktív Banca Intesa zaznamenala v prvom štvrťroku 2003 medziročný pokles svojho čistého zisku o viac ako štvrtinu na úroveň 313 mil. eur oproti zisku 425 mil. eur z rovnakého obdobia minulého roku. Analytici v priemere očakávali pokles zisku banky na 226,9 mil. eur. Celkové výnosy banky klesli v sledovanom období medziročne o 3 % na 2,5 mld. eur. Na čistý zisk banky Banca Intesa negatívne vplývali opravné položky, ktorých celková výška predstavovala 355 mil. eur. Z tejto sumy súviselo 67 mil. eur s aktivitami banky v Latinskej Amerike a 21 mil. eur s odpisom podielu v nemeckej banke HVB Group. (SITA)

Dolár sa v utorok na európskom devízovom trhu stabilizoval nad nedávno zaznamenanými minimami oproti euru a japonskému jenu. Podporila ho skutočnosť, že japonská centrálna banka nakupovala doláre za jeny v rámci intervencie s cieľom oslabiť svoju menu a pomôcť tak japonským exportérom. Dolár sa totiž priblížil oproti jenu k 10-mesačnému minimu 116,02 JPY/USD, zaznamenanému minulý týždeň. Japonsko sa k intervencii ako zvyčajne nevyjadrilo, avšak od januára do marca tohto roku minula krajina na oslabenie svojej meny takmer 2,5 bil. JPY. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 17:29