StoryEditor

Podiel na chybe majú štatistici i colníci

04.02.2003, 23:00

Vyše dva týždne vzdorovala predsedníčka Českého štatistického úradu Marie Bohatá sústredenému tlaku politikov i tlače -- napokon z funkcie odstúpila. Jej rezignáciu stihol prijať ešte odchádzajúci prezident Václav Havel, napriek tomu, že pokašliaval, že bola nedeľa a že to bol posledný deň jeho trinásťročného pôsobenia na pražskom hrade. Šéf Generálneho riaditeľstva ciel ČR Zdeněk Richtr zatiaľ vo funkcii zostáva.
Oznámenie z polovice januára zainteresovanú verejnosť priam šokovalo. Český štatistický úrad niekoľko mesiacov vodil za nos politikov, ekonómov i bankárov doma aj v cudzine, keď zverejňoval nepravdivé údaje o zahraničnom obchode krajiny. Za obdobie od júla do novembra 2002 český obchodný deficit nedosiahol 94,2 mld. korún, ale podľa aktualizovaných údajov "len" 55,5 mld. korún. Štatistici tak ako šibnutím čarovného prútika z vlaňajšieho schodku obchodnej bilancie ČR zmazali takmer 40 miliárd korún. Práve o toľko sa totiž pomýlili.
K omylu došlo tak, že Český štatistický úrad dostával z colnej správy nesprávne čísla o exporte. Tým sa zrodili úplne mylné údaje o stave českej ekonomiky, vrátane takej dôležitej veličiny, akou je rast hrubého domáceho produktu. Z mylných údajov vychádzala i Česká národná banka, určujúca úrokové sadzby domácej meny. Príčinu zhoršujúcich sa údajov odborníci hlboko analyzovali a pripisovali ju povodniam i stagnujúcemu hospodárstvu NSR. V skutočnosti však bola oveľa prozaickejšia, aspoň podľa hovorcu colnej správy J. Bartáka -- niekto jednoducho nestlačil na počítači správne tlačidlo. Inak povedané, colníci nezachytili zmeny vyplývajúce z novely colného zákona a štatistický úrad zasa nimi podchytené údaje nekontroloval. Generálne riaditeľstvo ciel ČR tak touto aférou len potvrdilo povesť "chorého článku" v českej hospodárskej sústave.
Pravdepodobne len vďaka kolotoču okolo neúspešných volieb českého prezidenta nezohrala spomínaná udalosť významnejšiu rolu na domácej scéne. Vierohodnosti štatistických údajov však zasadila veľkú ranu. Poriadok prišli do Prahy robiť i predstavitelia Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie, ktorí museli takisto korigovať pôvodne ohlásené hodnoty. Daniel Byk, jeden z kontrolórov, pre české Hospodářské noviny začiatkom tohto týždňa uviedol, že nie je možné zistiť, na kom vina výlučne spočíva; podiel na chybe majú podľa neho oba centrálne úrady. O to prekvapujúcejšie je, že zatiaľ došlo len k jednému odstúpeniu.
Neoficiálne sa počíta s tým, že najvyššie riadiace miesto v ČSÚ zaujme jeho bývalý podpredseda Jan Fischler, ktorého práve M. Bohatá vlani odvolala. Pravda, proces vymenovania môže trvať i dlhší čas -- miesto totiž podlieha previerke Národného bezpečnostného úradu. Prvá vážna úloha nového predsedu -- nech už ním bude ktokoľvek -- je však medzitým známa: vypracovať analýzu, ako k takému niečomu mohlo dôjsť a hlavne, ako podobné zlyhanie vylúčiť v budúcnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:18