StoryEditor

Británia chce proti terorizmu zaviesť biometriu aj vo vodičských preukazoch

07.09.2005, 19:53
Autor:
TASRTASR

Popri pasoch a vízach by aj vodičské preukazy v Európskej únii mali obsahovať biometrické údaje, teda odtlačky prstov alebo digitálne fotografie tváre.
V rámci boja proti terorizmu to dnes na pôde Európskeho parlamentu navrhol britský minister vnútra Charles Clarke, ktorého krajina teraz predsedá EÚ.
Keď to robíme pre pasy, víza, identifikačné karty, nemali sme to robiť tiež pre vodičské preukazy? Myslím, že je to logické, povedal Clarke na tlačovej konferencii po debate s europoslancami.
Uznal však, že čas, ktorý by bol nevyhnutý na výmenu všetkých vodičských preukazov, by bol mimoriadne dlhý. Na rozdiel od pasov, ktoré musí držiteľ pravidelne obnovovať, sa totiž vodičské preukazy vydávajú väčšinou doživotne.
Clarke tiež vyzval na väčšie právomoci EÚ v oblasti zhromažďovania spravodajských informácií a zachovávania informácií o elektronickej komunikácii, napríklad cez telefón, internet alebo krátke textové správy.
Poslancov, ktorí vyjadrili obavy, že sledovanie komunikácie bude porušením práva na ochranu súkromia, Clarke ubezpečil, že ľudské práva sa budú rešpektovať. Treba podľa neho nájsť rovnováhu medzi právami jednotlivca a kolektívnym právom na bezpečnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 07:37