StoryEditor

Náčelník ruského generálneho štábu žiadal zakročiť proti Severnej Kórei

23.05.2005, 19:27
Autor:
TASRTASR

Náčelník ruského generálneho štábu ozbrojených síl, generál Jurij Balujevskij žiadal dnes podniknúť kroky, ktoré by zabránili Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) uskutočniť jadrové testy.
Balujevskij však nešpecifikoval, o aké konkrétne kroky by malo ísť. Taktiež vyzval na obnovenie šesťstranných rokovaní s cieľom presvedčiť Pchjongjang, aby upustil od svojho jadrového programu.
"Jednoducho nesmieme dovoliť, aby sa na Kórejskom polostrove nachádzali a testovali jadrové zbrane," uviedol generál.
Jeho vyhlásenie prichádza v čase polemík, ako budú krajiny participujúce na šesťstranných rokovaniach reagovať, ak Pchjongjang skutočne jadrový test uskutoční.
Severná Kórea prednedávnom oznámila, že skončila s vyberaním vyhoretých palivových tyčí z reaktora jadrovej elektrárne v Jongbjone. Experti už skôr potvrdili, že ďalšie spracovanie 8000 palivových tyčí by stačilo na získanie plutónia pre päť až desať jadrových bômb.
Sovietsky zväz bol v minulosti pre Severnú Kóreu principiálnym donorom. Momentálne sa Rusko teší srdečným vzťahom s Pchjongjangom, avšak podľa analytikov klesajúca úroveň obchodu znamená, že Moskva má oveľa menší vplyv na severokórejskú vládu než Čína.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:08