StoryEditor

Mladí ľudia sú v súčasnosti oveľa vzdelanejší ako predchádzajúce generácie

05.10.2005, 13:23
Autor:
TASRTASR

Mladí ľudia sú v súčasnosti vzdelanejší ako kedykoľvek predtým, ale napriek tomu je približne 130 miliónov z nich ešte stále negramotných. Vyplýva to zo správy OSN, zverejnenej v utorok, z ktorej citovala agentúra AP.
Podľa tohto dokumentu žije viac ako pol miliardy mladých ľudí z menej ako dvoch dolárov denne a bez práce je z nich rekordných 88 miliónov. Neustále rastúci počet osôb vo veku od 15 do 24 rokov sa sťahuje do miest, kde ich myslenie a prístup k životu viac ako ich rodičia a príbuzní ovplyvňujú masmédiá.
"Napriek tomu, že medzi mladými ľuďmi pochádzajúcimi z rôznych častí sveta v niektorých aspektoch ešte pretrváva značná rozmanitosť, sme v uplynulých rokoch svedkami všeobecnej globalizácie kultúry mladej generácie," zdôrazňuje v úvodnom článku dokumentu zástupca generálneho tajomníka OSN pre hospodárske a sociálne záležitosti José Antonio Ocampo.
Milióny mladých ľudí, bývajúcich predovšetkým v krajinách Afriky a Ázie, trpia podvýživou. Z nebezpečných epidémií postihuje osoby vo veku od 15 do 24 rokov najviac choroba AIDS, ktorou je nakazených približne 10 miliónov mladých ľudí, píše sa v správe svetovej organizácie so sídlom v New Yorku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:18