StoryEditor

Tusk vedie nad Kaczynským len o 2,5 percenta hlasov,Walesa kritizuje nízku účasť

10.10.2005, 11:12
Autor:
TASRTASR

Bez jednoznačného víťaza sa skončilo nedeľňajšie prvé kolo prezidentských volieb v Poľsku. Budúcou hlavou štátu sa však s určitosťou stane konzervatívny politik s koreňmi v odborovom hnutí Solidarita.
Ústredná volebná komisia po sčítaní 91,5 percenta hlasov dnes v skorých ranných hodinách oznámila, že so ziskom 35,8 percenta hlasov vedie kandidát protrhovo orientovanej Občianskej platformy (PO) a podpredseda parlamentu Donald Tusk.
Na krk mu však dýcha kandidát konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Lech Kaczynski, ktorý zatiaľ dostal 33,3 percenta hlasov.
Primátor Varšavy a jednovaječné dvojča predsedu PiS Jaroslawa Kaczynského pritom stiahol vyše päťpercentnú stratu, ktorú mu dávali prvé povolebné prognózy. Podľa nich získal Tusk 38,7 percenta hlasov a Lech Kaczynski 33,3 percenta. Keďže však ani jeden z kandidátov nemá nadpolovičnú väčšinu hlasov, 23. októbra sa uskutoční druhé kolo volieb.
O funkciu poľského prezidenta sa uchádzalo spolu 12 kandidátov. Výraznejší úspech u voličov ešte dosiahli Andrzej Lepper zo Sebaobrany (15,6 percenta) a Marek Borowski z Poľskej sociálnej demokracie (10,2 percenta). Úradujúci prezident Aleksander Kwasniewski už nemohol po dvoch funkčných obdobiach kandidovať.
Oficiálne konečné výsledky volieb oznámia dnes večer. Zúčastnilo sa na nich 49,56 percenta voličov. Takúto nízku účasť kritizoval prvý demokraticky zvolený poľský prezident a zakladateľ Solidarity Lech Walesa. "Som šokovaný," povedal Walesa v Gdansku. "Keď sme my bojovali za demokraciu, myslel som si, že ľudia ju využijú. Možno sme tu mali nechať Sovietov, armádu, políciu a obušky."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:55