StoryEditor

Ahmadínedžád: Irán sa nevzdá obohacovania uránu

12.02.2007, 08:30
Autor:
SITASITA

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v nedeľu uviedol, že krajina sa nevzdá obohacovania uránu, pripravená je však na rozhovory s medzinárodnou komunitou. "Sme pripravení na dialóg, ale svoje aktivity neprerušíme," povedal v nedeľu iránsky prezident na zhromaždení pri príležitosti 28. výročia islamskej revolúcie.
Ahmadínedžád tiež zhromaždenému davu povedal, že Irán do 9. apríla prinesie nové informácie o pokroku v oblasti jadrovej energie, ďalšie podrobností ale neuviedol. "Odteraz až do 9. apríla budete opakovane počuť o veľkom pokroku iránskeho ľudu a unikátnych vývojových trendoch v domácom priemysle, poľnohospodárstve a predovšetkým v jadrovej energii," povedal Ahmadínedžád. V Teheráne stotisícový dav skandoval slogany na podporu jadrových aktivít. "Jadrová energia je naše právo" alebo "Smrť Amerike", prevolávali občania.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu v Mníchove na bezpečnostnej konferencii uviedla, že Irán sa musí podriadiť medzinárodným požiadavkám a zastaviť obohacovanie uránu bez ďalších podmienok a trikov. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril síce obavy z iránskeho jadrového programu, varoval ale Západ pre izoláciou alebo konfrontáciou Iránu. Koncom februára uplynie lehota, po ktorej môže medzinárodné spoločenstvo rozhodnúť o ďalších sankciách voči Iránu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 08:32