StoryEditor

Starosta Nagasaki apeluje na jadrové mocnosti

09.08.2005, 12:52
Autor:
TASRTASR
Presne 60 rokov, ktoré uplynuli od zhodenia atómovej bomby na Nagasaki, apeloval dnes starosta tohto juhojaponského mesta Ičo Ito na atómové mocnosti, aby sa konečne vzdali svojho jadrového potenciálu.

Presne 60 rokov, ktoré uplynuli od zhodenia atómovej bomby na Nagasaki, apeloval dnes starosta tohto juhojaponského mesta Ičo Ito na atómové mocnosti, aby sa konečne vzdali svojho jadrového potenciálu.
Starosta v deň výročia tragédie približne 80.000 obyvateľov mesta, kritizoval predovšetkým Spojené štáty americké, ktoré podľa jeho slov "ignorujú všetky medzinárodné dohody, čo sa týka obmedzovania počtu jadrových zbraní". Zdôraznil, že USA nezmenili nič zo svojho postoja k nukleárnej hrôze. USA, ako ďalej vyhlásil vo svojom kritickom prejave naďalej vlastnia približne 10.000 atómových zbraní, naďalej pokračujú v atómových testoch a pokúšajú sa vyvíjať stále menšie jadrové zbrane.
Zároveň Ito apeloval na obyvateľstvo Spojených štátov, aby sa aktívnejšie zasadzovalo za zničenie takýchto zbraní hromadného ničenia. Pritom požiadal japonský vládny kabinet, aby nekompromisne dodržiaval ideály pacifistickej ústavy súčasného Japonska. Tri princípy krajiny - nevyrábať atómové zbrane, nevlastniť žiadne a nedovoliť ich rozmiestnenie na svojom území musia byť okamžite právne zakotvené.
Presne pre 60-timi rokmi zhodilo americké vojenské lietadlo po Hirošime v poradí svoju druhú atómovú bombu. V momente, keď zaznela dnes siréna a zvonenie medeného zvonu, si obyvatelia tohto mesta pripomenuli udalosť, ktorá navždy poznačila ich životy. Explózia ničivej bomby si vyžiadala vtedy najmenej 80.000 ľudských životov a rozhodla o konečnej porážke Japonska v druhej svetovej vojne.
V preplnenom Parku mieru a pamätníka sa dnes len niekoľko sto metrov od epicentra výbuchu o 11.02 h doobeda miestneho času, zhromaždilo viac ako 6000 ľudí. Približne v tomto čase sa pred 60. rokmi na oblohe objavilo americké lietadlo. Medzi účastníkmi spomienky nechýbali ani pozostalí po útoku. Počas spomienkového podujatia a chvíle ticha sa aj po mnohých rokoch objavili na tvárach viacerých ľudí slzy.
Mnohí obyvatelia mesta Nagasaki sú dodnes presvedčení, že ich tragédia je vo svete zatienená katastrofou v Hirošime.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:44