StoryEditor

Libanonská vláda potvrdila víťazstvo Hizballáhu v druhom kole volieb

06.06.2005, 17:31
Autor:
TASRTASR

Libanonská vláda dnes potvrdila, že v druhom kole parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnili v nedeľu v južnom Libanone, zvíťazila šiitska milícia Hizballáh a jej spojenci.
Kandidáti volebného bloku Amal - Hizballáh, nazývaného aj "parný valec", získali všetkých 23 poslaneckých miest do zákonodarného zboru, do ktorých sa volilo v druhom kole volieb.
Účasť voličov v druhom kole volieb nebola vysoká a pohybovala sa okolo 45 percent z celkového počtu 665.385 voličov v dvoch volebných obvodoch. Voliči volili viac v moslimami obývaných regiónoch, zatiaľčo kresťania voľby bojkotovali s odôvodnením, že moslimskí kandidáti nemali protikandidátov.
V Libanone je zvolených po prvých dvoch kolách 42 poslancov z celkového počtu 128, z toho je 19 z tábora opozície a 23 z tábora Hizballáhu a Amalu.
Po odchode sýrskych jednotiek z Libanonu v apríli tohto roku sa v krajine po troch desaťročiach konajú prvé slobodné parlamentné voľby, v ktorých dúfa vo víťazstvo protisýrsky zameraná opozícia.
Libanonské voľby prebiehajú v niekoľkých etapách. Ich prvé kolo sa uskutočnilo 29. mája v Bejrúte, kde zvíťazila opozícia. Voľby v južnom Libanone sa konali v nedeľu a všetky mandáty obsadili stúpenci šiitskeho bloku Hizballáh-Amal. Voľby v hornatej časti krajiny a v údolí Bikáa budú túto nedeľu a posledné kolo hlasovania sa uskutoční na severe Libanonu 19. júna.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 14:00