StoryEditor

USA uľahčujú bezpečnostné procedúru prii vízach pre určitých študentov

15.02.2005, 08:32

Americká vláda mení procedúry pri udeľovaní víz, aby určitým zahraničným študentom vedných a technických odborov uľahčila pobyt v USA. Zmeny majú urýchliť proces bezpečnostných previerok a umožniť, aby ich výsledky platili dlhší čas.
Americkí predstavitelia hľadali rovnováhu medzi protichodnými cieľmi - pozývaním zahraničných vedcov, z ktorých majú prospech mnohé americké univerzity, a to intelektuálny aj finančný; a úsilím zabrániť, aby sa z krajiny nezákonne nedostala citlivá technológia.
Námestník ministra pre vnútornú bezpečnosť Asa Hutchinson oznámil, že americké úrady sú teraz schopné lepšie zvládnuť výskumníkov a študentov, ktorí do USA vstúpia v súlade so zákonmi.
Zmeny sa týkajú bezpečnostných previerok známych ako Visa Mantis, vykonávaných od roku 1998. Tieto previerky sú oddelené od procedúr udeľovania víz a ich platnosť niekedy vypršala, keď boli cudzinci v polovici štúdií, takže museli podať nové žiadosti.
Podľa procedúr načrtnutých ministerstvami pre vnútornú bezpečnosť a zahraničných vecí previerka medzinárodných študentov bude platná počas ich akademického programu, maximálne do štyroch rokov. Študenti, ktorí zmenia predmet štúdia, budú však potrebovať nové previerky.
Cudzinci zamestnaní na dobu určitú alebo na výmennom pobyte budú mať previerky platné do dvoch rokov, v prípade návštevníkov, ktorí prišli do USA za obchodom alebo za zábavou bude previerka platiť rok.
Ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že znížilo priemerný čas na získanie bezpečnostných previerok na menej ako 14 dní. Štúdia kancelárie Kongresu pre kontrolu činnosti vlády zistila, že medzi aprílom a júnom 2003 bol priemerný čas 67 dní.
2 ari pel

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 05:32