StoryEditor

Washington, Paríž a Londýn budú presadzovať rezolúciu OSN proti Sýrii

25.10.2005, 08:57
Autor:
TASRTASR

Vlády USA, Francúzska a Veľkej Británie sú odhodlané presadiť rezolúciu OSN, ktorá by prinútila Sýriu k maximálnej spolupráci pri objasnení vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího.
"Je najvyšší čas, aby Damask seriózne zareagoval na obvinenia libanonských úradov a medzinárodného spoločenstva," povedal dnes pred novinármi v New Yorku veľvyslanec USA pri OSN John Bolton.
Zatiaľ nie je známe, či Sýrii už v najbližších hodinách hrozia sankcie. Bezpečnostná rada OSN sa bude správou vyšetrovacieho tímu OSN, vedeného berlínskym prokurátorom Detlevom Mehlisom, zaoberať na svojom utorňajšom zasadnutí.
Na výzvu štátnych organizácií protestovali dnes na uliciach Damasku a Halabu proti správe vyšetrovateľov OSN desiatky tisícov Sýrčanov. Demonštranti niesli podobizne prezidenta Bašara Asada a transparenty s nápismi odsudzujúcimi mocenskú politiku Washingtonu.
Podľa Mehlisovej správy je z účasti na februárovej vražde expremiéra Harírího a 20 ďalších osôb podozrivých viacero vysokopostavených sýrskych a libanonských politikov, respektíve dôstojníkov tajných služieb, vrátane Asadovho brata Mahíra a švagra Asífa Šaukata.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:34