StoryEditor

Paríž: Ankara musí zhodnotiť svoj postoj ku genocíde Arménov

15.02.2005, 08:50

rancúzska ministerka pre európske záležitosti Claudie Haigneréová vyzvala dnes Turecko, aby zhodnotilo svoj postoj ku genocíde Arménov z roku 1915 v rámci procesu integrácie do Európskej únie.
Spoločná Európa sa buduje na mieri a dobrom susedstve. Všetci si musia vykonať prácu pamäti, vyhlásila ministerka Haigneréová na spoločnej tlačovej konferencii v Ankare s ministrom zahraničných vecí Abdullahom Gülom.
Pri masakrovaní a deportácii Arménov v rokoch 1915-17 zomrelo podľa arménskych zdrojov 1,2 až 1,3 milióna Arménov. Turecké zdroje pripúšťajú smrť 200.000 až 300.000 Arménov.
Ankara pripúšťa, že k masakrovaniu došlo a mnohí Arméni zomreli pri deportácii. Zdôrazňuje, že išlo o potlačenie populácie vinnej z kolaborácie s ruským nepriateľom počas prvej svetovej vojny a údajne desaťtisíce Turkov zomreli v rukách Arménov na konci Osmanskej ríše.
Francúzska ministerka privítala reformy v oblasti demokracie, ľudských práv a hospodárstva, ktoré vykonala súčasná turecká vláda s cieľom dodržiavať európske kritériá. Haigneréová podčiarkla, že ide len o štartovací bod. Rokovania budú dlhé a ťažké, uviedla. Francúzsko je pripravené podporovať Turecko, ak to bude chcieť, v jeho prístupovom procese do EÚ.
Podľa Abdullaha Güla je turecká vláda rozhodnutá dokončiť reformy.
Claudie Haigneréová sa stretla aj s ďalšími členmi vlády a parlamentu.
Turecko, prevažne moslimský štát so 71 miliónmi obyvateľov, začne 3. októbra tohto roku prístupové rokovania do EÚ. Politická scéna vo Francúzsku je rozdelená v otázke vstupu Ankary do EÚ. Prezident Jacques Chirac prisľúbil, že dá vypísať referendum o tejto otázke, ale ľudové hlasovanie sa má konať najskôr o 10 rokov. Prezidentovo rozhodnutie vyvolalo nespokojnosť tureckých politikov.
4 roi ed

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:44