StoryEditor

Irán čoskoro zavŕši program výroby jadrového paliva

14.11.2006, 16:53
Autor:
SITASITA

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v utorok vyhlásil, že jeho krajina čoskoro oslávi dokončenie kontroverzného programu výroby jadrového paliva. Zároveň vyjadril presvedčenie, že medzinárodné spoločenstvo ustupuje požiadavkám Teheránu na pokračovanie v jadrovom programe.
"Rozumnosťou a vzdorom národa sa teraz naša pozícia upevnila. Dúfam, že tohto roku budeme môcť osláviť úplnú nuklearizáciu Iránu," povedal prezident na tlačovej konferencii. (Terajší kalendárny rok sa v Iráne končí 20. marca.) "Spočiatku boli (Spojené štáty americké a ich spojenci) nahnevaní, pretože chceli monopolizovať jadrovú energiu, aby mohli vládnuť svetu a vnucovať svoju vôľu iným národom... Dnes konečne pripustili spolužitie s jadrovým Iránom," povedal Ahmadínedžád.
Spojené štáty a ich európski spojenci sa snažia v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov presadiť rezolúciu, ktorá by uvalila sankcie na Irán, pretože sa odmietol vzdať obohacovania uránu. Poukazujú pritom na podozrenie, že islamská republika sa pokúša vyvíjať jadrové zbrane, čo však tamojší predstavitelia rozhodne popierajú a odvolávajú sa na práva krajiny vyplývajúce zo Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Prísny postup požadovaný USA, Britániou a Francúzskom nepodporujú ostatní stáli členovia rady - Rusko a Čína.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:54