StoryEditor

Vatikán chce zabrániť vysviacke homosexuálov za kňazov

07.10.2005, 16:47
Autor:
TASRTASR
Americké médiá prednedávnom informovali, že Vatikán vyšetruje pomery vo všetkých 229 katolíckych seminároch v USA a zameriava sa pritom na prítomnosť homosexuálov v týchto zariadeniach.

Vatikán chce zabrániť tomu, aby sa homosexuálne orientovaní muži mohli stať kňazmi. Príslušný dokument už podpísal pápež Benedikt XVI., informuje dnešné vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera.
Dokument stanovuje, že mužov s homosexuálnymi tendenciami, ktorí nežijú minimálne tri roky "v čistote", bez kontaktov so svojimi partnermi, nemožno vysvätiť za kňazov. Zákaz sa bude týkať aj kandidátov na kňazstvo, ktorí sa otvorene priznávajú ku svojej sexuálnej orientácii a zúčastňujú sa na stretnutiach gayov.
Americké médiá prednedávnom informovali, že Vatikán vyšetruje pomery vo všetkých 229 katolíckych seminároch v USA a zameriava sa pritom na prítomnosť homosexuálov v týchto zariadeniach. Katolíckou cirkvou otriaslo v nedávnej minulosti niekoľko škandálov, keď vyšlo najavo, že pedofilní kňazi obťažovali mladých chlapcov.
Dokument, ktorý má 16 strán, by mal Vatikán oficiálne uverejniť v novembri. Podľa magazínu Panorama k nemu bude priložené písomné vysvetlenie sformulované "medzinárodne uznávaným psychológom".
Corriere a Panorama dnes uviedli, že pápež Benedikt XVI. schválil dokument počas tohto leta.
V niekoľkých dokumentoch a listoch Vatikánu, napísaných v ostatných rokoch, sa uvádzalo, že homosexuáli alebo muži s homosexuálnymi sklonmi by nemali byť vôbec vysvätení, a to bez ohľadu na to, či zotrvajú alebo nezotrvajú v celibáte.
Kľúčovým je dokument z 2. februára 1961, nazvaný "Inštrukcie ohľadne dôkladného výberu a vyškolenia kandidátov pre stav dokonalosti a sväté rády", ktorý jasne hovorí, že homosexuáli by nemali rozširovať rady kňazov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 21:49