StoryEditor

Nikózia: Cyprus môže zabrániť prístupovým rozhovorom s EÚ

13.09.2005, 14:00
Autor:
TASRTASR

Cyprus dnes varoval, že môže zabrániť začatiu prístupových rozhovorov Turecka s EÚ v plánovanom termíne vzhľadom na spor s partnermi v únii okolo reakcie na neochotu Ankary uznať vládu v Nikózii.
Ak krajiny EÚ nedospejú k dohode o reakcii na odmietanie Turecka uznať Cyprus, nedôjde ani k dohode o rokovacom mandáte EÚ a teda prístupové rokovania sa nezačnú 3. októbra, povedal hovorca cyperskej vlády Kypros Chrysostomides.
Turecko uznáva štát cyperských Turkov na severe rozdeleného ostrova, nie však vládu gréckej časti Cypru, ktorá v EÚ zastupuje celý ostrov a žiada, aby bolo jej uznanie Ankarou jasne spojené s prístupovými rokovaniami.
"Nikto nepovedal, že je tu úmysel použiť veto," reagoval Chrysostomides na otázku, či Nikózia jeho dnešným vyjadrením hrozí vetovaním prístupových rozhovorov.
Zdá sa, že diplomatické úsilie o prekonanie posledných prekážok pre začatie rozhovorov o členstve s Tureckom pokročilo po tom, ako Francúzsko akceptovalo kompromisný text reakcie pripravený britským predsedníctvom.
Podľa neho bude uznanie všetkých 25 krajín EÚ podmienkou prijatia Turecka, nie však začatia rokovacieho procesu. Cyprus s takouto formuláciou zatiaľ nesúhlasil.
Veľvyslanci členských štátov EÚ budú o Turecku diskutovať opäť v stredu. Ak by sa dohodli na deklarácii, únia by mohla pristúpiť k schváleniu rokovacieho mandátu. V opačnom prípade by záležitosť mohla byť bodom programu zasadnutia ministrov zahraničných vecí únie 25. septembra, uviedol Chrysostomides.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 21:59