StoryEditor

Juščenko je s dohodou o plyne spokojný

04.01.2006, 17:23
Autor:
SITASITA
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko privítal dohodu o plyne, ktorú jeho krajina v stredu dosiahla s Ruskom, a uviedol, že ukrajinská ekonomika sa dokáže s vyššou cenou vyrovnať.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko privítal dohodu o plyne, ktorú jeho krajina v stredu dosiahla s Ruskom, a uviedol, že ukrajinská ekonomika sa dokáže s vyššou cenou vyrovnať. "Ukrajinské hospodárstvo je plne pripravené na nové trhové podmienky," uviedol Juščenko vo vyhlásení. "Ukrajina dodržiava všetky medzinárodné dohody o preprave, Ukrajina je spoľahlivý a stabilný partner pre Európsku úniu (EÚ) a Rusko," dodal ukrajinský prezident.
Ruský štátom kontrolovaný energetický gigant Gazprom žiadal, aby Kyjev v roku 2006 okamžite platil trhovú cenu 230 USD za tisíc kubických metrov ruského plynu. Keď to Kyjev odmietol, Gazprom Ukrajine 1. januára zastavil dodávky. Podľa dohody na najbližších päť rokov, ktorú zverejnili v stredu, Gazprom dostane cenu, o ktorú sa usiloval, ale v kombinácii s lacnejším plynom z postsovietskej Strednej Ázie bude konečná cena, ktorú Ukrajina zaplatí, 95 USD za tisíc kubických metrov.
Ukrajinský premiér Jurij Jechanurov na tlačovej konferencii povedal, že Ukrajina drasticky zredukuje spotrebu plynu, aby predišla ďalšej kríze a zabezpečila svoju nezávislosť. "Toto je záver: skutočná nezávislosť Ukrajiny je možná len pri energetickej nezávislosti," povedal Jechanurov. "Spotrebúvame príliš veľa plynu. Urobíme všetko pre drastické obmedzenie spotreby, preto potrebujeme modernizovať náš priemysel, predovšetkým hutníctvo," dodal ukrajinský premiér. Podľa jeho slov by mala Ukrajina v roku 2006 spotrebovať 48 mld. kubických metrov plynu. V roku 2005 pritom spotreba plynu na Ukrajine predstavovala 76 mld. kubických metrov.
(1 USD = 31,752 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:01