StoryEditor

Izrael ničím neohrozuje žiadnu krajinu

12.12.2006, 11:13
Autor:
SITASITA

Nádeje na obnovenie mierového procesu na Blízkom východe, obavy z iránskych nukleárnych ambícií a napätie v Libanone budú hlavnými bodmi programu utorkových rozhovorov izraelského premiéra Ehuda Olmerta s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne, informoval Olmertov hovorca Jakob Galanti. Olmert sa stretne s Merkelovou, ako aj s nemeckým prezidentom Horstom Köhlerom a okrem toho by mal navštíviť pamätník na železničnej stanici v berlínskom Grunewalde venovaný židom, ktorí odtiaľ boli deportovaní počas holokaustu. Merkelová sa s Olmertom na tri hodiny stretla už v pondelok v noci v jeho hoteli.
Olmert sa v pondelok objavil vo vysielaní nemeckej televíznej stanice SAT 1 a v jeho vyhláseniach bol evidentný istý posun voči dlhodobej stratégií Izraela, ktorý nikdy nepriznal, ale ani neodmietol, že vlastní jadrové zbrane. Podľa izraelského denníka Jerusalem Post Olmerta rozrušila otázka, či fakt, že Izrael vlastní jadrové zbrane, neoslabuje pozíciu Západu voči Iránu. Premiér nato odpovedal: "Izrael je demokracia, Izrael ničím neohrozuje žiadnu krajinu a nikdy neohrozoval. Nikdy sme sa inej krajine nevyhrážali zničením. Irán však otvorene, explicitne a verejne hrozí, že Izrael vymaže z mapy. Môžete tvrdiť, že ide o rovnakú úroveň, keď sa (Irán) snaží získať jadrové zbrane, ako keď ide o Ameriku, Francúzsko, Izrael, Rusko?"
Premiérov úrad v reakcii na tieto vyhlásenia jednoznačne odmietol, že by boli Olmertove slová priznaním vlastníctva jadrových zbraní.
Olmert v pondelok taktiež vyzval Nemecko, aby prerušilo svoje intenzívne vzťahy s Iránom. Nemecko má podľa Olmerta vzhľadom na svoju nacistickú minulosť voči židovskému štátu osobitný morálny záväzok a obchod preto nemôže byť zámienkou na spoluprácu s režimom iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, ktorý spochybňuje holokaust a vyzýva na vymazanie Izraela z mapy sveta, povedal Olmert pre izraelský rozhlas deň pred návštevou Nemecka. "Môžete mať hospodárske záujmy, podnikateľské záujmy, máte však silnejší a fundamentálnejší morálny záväzok voči sebe, voči vašej histórii a vašej budúcnosti," povedal Olmert. V situácii, keď ide o prežitie židovského národa, je toto "zodpovednosť najvyššieho druhu", konštatoval izraelský premiér.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 14:08