StoryEditor

Novým nórskym premiérom by sa mohol stať kontroverzný Carl I. Hagen

08.09.2005, 16:58
Autor:
TASRTASR

Najnovšie prieskumy verejnej mienky, realizované štyri dni pred pondelkovými parlamentnými voľbami v Nórsku naznačujú, že voliči by sa opäť mohli prikloniť k stranám tvoriacim súčasnú pravicovú vládu.
Gallupov ústav pre výskum verejnej mienky v stredu večer oznámil, že voliči sa začali prikláňať skôr na stranu pravicového bloku, kým doteraz populárnejší zväzok sociálnych demokratov a Zelených vo voličskej priazni nepatrne stratil. Z prieskumu Gallupovho ústavu vyplynulo, že do nórskeho parlamentu (Stortingetu) by sa dostalo 85 poslancov za pravicu a 84 poslancov za zväzok sociálnych demokratov a Zelených. Prieskum agentúry Sentio udáva dokonca pomer 92:77 v prospech pravice.
Nórski politológovia však už teraz upozorňujú na problém, ktorý môže vyvolať osoba nového premiéra. Súčasný predseda vlády Kjell-Magne Bondevik a jeho Kresťanskodemokratická ľudová strana zaznamenávajú totiž stále jasný prepad v priazni voličov a konzervatívci združení okolo ministerky vnútra Erny Solbergovej sú podľa najnovších prieskumov za pravicovými populistami zo Strany pokroku. Pozorovatelia upozorňujú, že v prípade neúspechu červeno-zelenej koalície by sa novým premiérom mohol stať kontroverzný šéf Strany pokroku Carl I. Hagen.
Strana pokroku vstúpila do predvolebnej kampane so sľubmi v sociálnej oblasti a kampaňou zameranou proti pobytu cudzincov v Nórsku. Carl I. Hagen má povesť nórskeho Jörga Haidera.
Voliči v Nórsku budú o prerozdelení kresiel v 169-člennom parlamente rozhodovať v pondelok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:54