StoryEditor

Bývalú prezidentku Republiky srbskej Plavšičovú by mohli prepustiť

15.06.2005, 16:42
Autor:
TASRTASR

Bývalú prezidentku bosnianskej Republiky srbskej Bibianu Plavšičovú by mohli už čoskoro prepustiť z väzenia.
Jediná žena, ktorú Medzinárodný tribunál OSN pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii (YCTI) obžaloval a vo februári 2003 odsúdil na 11 rokov väzenia, si svoj trest odpykáva vo väzení vo Švédsku. Plavšičová bude mať 7. júla 75 rokov.
Správa, ktorú dnes priniesli bosnianske a srbské médiá, sa opiera o švédske zákony, podľa ktorých možno väzenkyne po dovŕšení 75. roku veku z väzenia prepustiť. Tieto podmienky platia aj pre cudzie štátne príslušníčky, väznené vo Švédsku, ktoré však musia po predčasnom prepustení zostať na území Švédska.
Pred súdny tribunál sa Plavšičová postavila dobrovoľne v januári 2001 a v procese prebrala zodpovednosť za vojnové zločiny, ktoré na území Bosny a Hercegoviny spáchali bosnianski Srbi.
Obžaloba Plavšičovej vytýkala masívne vyháňanie Bosniakov a Chorvátov z území kontrolovaných Srbmi. Najťažší vojnový zločin, masaker v Srebrenici sa však do obžalovacieho spisu proti Bibiane Plavšičovej nedostal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 21:05