StoryEditor

Riceová: Právo vlastniť zbrane je rovnako dôležité ako sloboda slova a vyzvania

12.05.2005, 12:34
Autor:
TASRTASR

Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová, spomínajúc, ako sa jej otec chopil zbraní na obranu ďalších černochov pred bielymi rasistami na segregovanom juhu USA, uviedla, že ústavné právo Američanov vlastniť zbrane je rovnako dôležité ako ich právo na slobodu prejavu a vyznania. V rozhovore v relácii Larry King Live televízie CNN Riceová povedala, že k tomuto názoru ju priviedla osobná skúsenosť. Jej otec, pastor, a jeho priatelia sa podľa nej ozbrojili pre obranu černošskej komunity v Birminghame v štáte Alabama proti skupine White Knight Riders v rokoch 1962 a 1963. Dodala, že ak by miestne úrady mali zoznamy registrovaných zbraní, jej otec a ďalší černosi by sa neboli schopní brániť. Birmingham, kde sa Riceová v roku 1954 narodila, bol ohniskom rasového napätia. V roku 1963 zahynuli štyri černošské dievčatá pri výbuchu v miestnom kostole, čo bolo jedným z momentov, ktoré dali impulz boju za občianske práva.
Riceová podľa vlastných slov podporuje osobné previerky vlastníkov zbraní a ich kontrolu na prehliadkach. Avšak "musíme byť veľmi opatrní, keď začneme obmedzovať práva, ktoré považovali zakladatelia (USA) za veľmi dôležité", uviedla. Zakladatelia podľa nej chápali, že "môžu nastať okolnosti, aké zažili ľudia ako môj otec v Birminghame, keď sa ich polícia vlastne nechystala ochraňovať". Ako dodala, "druhý dodatok je rovnako dôležitý, ako prvý dodatok".
Prvý dodatok americkej ústavy chráni slobody vyznania, tlače a slova, ako aj zhromažďovania a sťažovania sa vláde. Druhý dodatok zaručuje "dobre regulovanú domobranu" a "právo ľudí mať a nosiť zbrane". Zástancovia zbraní a podporovatelia ich kontroly sa nezhodujú v tom, či garantuje súkromné vlastníctvo zbraní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:29