StoryEditor

Európsky súd pre ľudské práva odsúdil Turecko za policajné násilie

27.07.2005, 11:44
Autor:
TASRTASR

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok vyhlásil tureckú políciu za vinnú z použitia nepotrebnej sily, keď začala strieľať priamo do davu demonštrantov v roku 1995 a zabila pri tom 17 ľudí.
Rozsudok vyniesol v čase, keď sa Ankara pripravuje otvoriť 3. októbra prístupové rokovania s Európskou úniou. Jej predstavitelia opakovane vyzývali Turecko, aby zlepšilo svoju reputáciu v oblasti ľudských práv.
V zdôvodnení rozsudku sa uvádza, že polícia nevyužila najskôr proti demonštrantom menej nebezpečné metódy, ako slzný plyn, vodné delá či slepé náboje.
Podľa súdu bol porušený 2. článok európskej Konvencie ľudských práv, ktorá zakotvuje, že zákon bude ochraňovať právo každého na život. Úrady totiž nezabezpečili okamžité a primerané vyšetrenie okolností zabitia spomínaných demonštrantov.
Súd nariadil Turecku zaplatiť po 30.000 eur každému z 16 tureckých občanov a ďalších 30.000 eur spoločne šiestim ďalším, ktorí podali sťažnosť na Turecko u ESĽP.
Demonštrácie z roku 1995 vyvolala policajná streľba v kaviarňach chudobnej istanbulskej štvrti navštevovaných členmi malej liberálnej moslimskej sekty, pri ktorej zahynul jeden človek a 25 ľudí bolo zranených. Protesty sa rozšírili aj do ďalších štvrtí Istanbulu.
ESĽP zdôraznil, že turecké zákony umožňujú polícii použiť strelné zbrane iba v konkrétne vymedzených limitovaných prípadoch, avšak v danom prípade tento princíp nebol uplatnený.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:04