StoryEditor

Gross tvrdí, že je mnoho dôvodov, prečo má vláda pokračovať

01.04.2005, 13:29
Premiér ČR Stanislav Gross považuje doterajšiu činnosť svojho kabinetu za úspešnú, pre pád vlády nevidí dôvod a nechce od nedokončenej práce utekať. Aj preto sa za toleranciu zo strany komunistov nehanbí. Gross to uviedol v prejave v Poslaneckej snemovni pred dnešným hlasovaním o vyslovení nedôvery jeho vláde.

Predseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik tesne pred začiatkom hlasovania o nedôvere oznámil, že ich poslanci sa hlasovania zdržia. Tak sa aj stalo a vláda prežila iba vďaka tichej podpore KSČM. Predseda ČSSD a vlády dnes reagoval okrem iného na kritiku poslankyne za KSČM Zuzky Rujbrovej, že sa v skutočnosti za komunistov hanbí a ignoruje tak názory pätiny českých voličov. Gross, ktorý potreboval na udržanie svojho kabinetu aspoň tichú podporu komunistov, však oponoval, že za podporu KSČM sa nehanbí, pretože mandát komunistických poslancom považuje za poctivý. Premiér má ale v tejto súvislosti aj mantinely, ktoré nechce prekročiť.
U nikoho som za podporu tejto vlády nežobral a nikoho som neprosil, uviedol Gross v súvislosti s podozrením, že za podporu komunistických poslancov mohol šéfovi KSČM Miroslavovi Grebeníčkovi niečo sľúbiť. Premiér ocenil, že pri rokovaniach, ktoré predchádzali dnešnému hlasovaniu, našiel aj pochopenie. Za tie zodpovednejšie prístupy by som chcel poďakovať, dodal zjavne na adresu komunistov.
Hlavný dôvod, prečo mal Gross rezignovať, a prečo, keď to odmietol, má padnúť jeho vláda, emotívne pripomenul premiérovi aj poslancom šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Tým dôvodom podľa neho nie je zlá činnosť vlády, alebo zmena koaličných priorít, ale osobné finančné aféry Stanislava Grossa a jeho manželky Šárky. Kalousek premiérovi pripomenul aj priateľstvo jeho rodiny s kontroverznou podnikateľkou Libušou Barkovou, majiteľkou jedného z najväčších nevestincov v Prahe.
Keď na tú jednu misku váh spolu so svojou osobou položíte aj účtovnú hodnotu nevestinca pani Barkovej, ani potom nemáte takú hodnotu (ako koaličný projekt). Nie je fér brať osud ČR za rukojemníka svojich osobných problémov. Lebo ak to spravíte, tak tu zostane skutočne iba ten bordel, vyhŕkol Kalousek a dočkal sa nesúhlasného búchania poslancov ČSSD do lavíc.
Premiér na to reagoval slovami, že na nikoho sa nehnevá, ale že Kalouskovi a jeho KDU-ČSL, ktorá z koalície tento týždeň vystúpila, už neverí. Kritika jeho majetkových pomerov bola zo strany ľudovcov iba zámienkou, mieni Gross.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:51