StoryEditor

Irán chystá tieňový rozpočet pre mimoriadne udalosti

06.02.2007, 15:49
Autor:
SITASITA

Irán v utorok vyhlásil, že pripravuje paralelný návrh rozpočtu pre budúci rok, ktorý by vstúpil do platnosti v prípade "mimoriadneho incidentu", ktorý by zasiahol ekonomiku krajiny výrazne závislú od ropy. Takzvaný "tieňový rozpočet" predpokladá cenu ropy nižšiu ako 30 dolárov za barel v porovnaní s cenou 33,7 dolára, s ktorou sa počíta v aktuálnom rozpočte navrhnutom prezidentom Mahmúdom Ahmadínežádom v januári pre nasledujúci rok, ktorý sa v Iráne začne 21. marca. "Pripravujeme tieňový rozpočet vychádzajúci z ceny nižšej ako 30 dolárov za barel pre prípad, že by sa na medzinárodnej scéne odohrala mimoriadna udalosť," vyhlásil podpredseda štátnej Organizácie pre správu a plánovanie Alí Askárí, neupresnil však, o aký incident by mohlo ísť.
Sankcie, ktoré v decembri uvalila Bezpečnostná rada OSN na Teherán za jeho neochotu zastaviť svoj jadrový program, nie sú zamerané na širšie postihy ekonomiky, avšak Spojené štáty pohrozili pritvrdením sankcií v prípade, ak Irán nevyhovie požiadavkám medzinárodného spoločenstva. Napriek tomu, že Washington zdôrazňuje, že kríza by sa mala riešiť predovšetkým diplomatickými cestami, nevylúčil možnosť vojenskej intervencie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 21:36