StoryEditor

Britský veľvyslanec pohrozil sudánskemu prezidentovi sankciami

14.03.2007, 07:58
Autor:
SITASITA

Britský veľvyslanec pri OSN Emyr Jones Parry v utorok pohrozil Sudánu predložením sankčnej rezolúcie, ak nedodrží svoj záväzok a nepripojí sa k spoločnej mierovej misii OSN a Africkej únie v sudánskom regióne Dárfúr. "Musíme prinútiť (sudánskeho) prezidenta Umara al-Bašíra, aby dodržal svoje záväzky. Ak z Chartúmu nebude prichádzať čokoľvek pozitívne, budeme musieť nasadiť plán B, a teda vyvinúť nátlak, čo predznamenáva sankcie. V priebehu budúceho týždňa by som predložil rezolúciu," uviedol Jones Parry.
Britský veľvyslanec reagoval na list sudánskeho prezidenta, v ktorom odpovedal na žiadosť OSN, aby Chartúm vyslal do Dárfúru úvodný počet 2300 vojakov, ktorí by pripravili pôdu pre spoločnú misiu AÚ a OSN. Podľa diplomatov al-Bašírov list obsahoval "niekoľko pozitívnych elementov", ale zároveň upozornili na "výzvy", ktoré list obsahoval.
Hoci vláda v Chartúme s nasadením spoločnej mierovej sily v Dárfúre súhlasila, sudánsky prezident vytrvalo odmieta zapojenie zahraničných vojakov do konfliktu. Podľa al-Bašíra by prítomnosť cudzích vojsk poškodila sudánsku zvrchovanosť a pokúsila by sa v oblasti znovu nastoliť kolonializmus. Od začiatku bojov v Dárfúre vo februári 2003 zahynulo viac ako 200 tisíc ľudí a 2,5 milióna muselo opustiť domovy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:37