StoryEditor

V kauze agentky Plameovej bude svedčiť viceprezident Cheney

20.12.2006, 10:20
Autor:
SITASITA

Vždy, keď americký viceprezident Dick Cheney potreboval radu, obrátil sa na svojho najspoľahlivejšieho poradcu I. Lewisa Libbyho. Teraz sa Libby obracia na svojho bývalého šéfa, aby mu pomohol očistiť sa od krivého svedectva a obvinenia z obštrukcií spojených s prípadom úniku informácií v kauze agentky CIA. Libby je obvinený z klamania vyšetrovateľom ohľadom toho, čo povedal novinárom v súvislosti s bývalou agentkou CIA Valerie Plameovou. Jej identitu odhalili médiám v čase, keď jej manžel, bývalý veľvyslanec Joseph Wilson verejne kritizoval Bushovu vládu za manipuláciu so spravodajskými informáciami o Iraku predtým, ako USA podnikli do krajiny inváziu. Advokáti obhajoby povedali, že plánujú predvolať viceprezidenta ako svedka na súd na budúci mesiac a od Libbyho dlhoročného priateľa a kolegu neočakávajú odpor. "Predvolávame viceprezidenta," povedal pred súdom advokát Ted Wells.
Niekoľkí prezidenti svedčili v kriminálnych prípadoch, ale prezidentskí historici a experti na deľbu moci hovoria, že nevedia o žiadnom viceprezidentovi, ktorý by v podobnom prípade svedčil.
"V tejto záležitosti úplne spolupracujeme a budeme v tom pokračovať so spravodlivým prístupom voči zainteresovaným stranám," povedala Cheneyho hovorkyňa Lea Anne McBrideová. "Ako sme už povedali, súdne konanie nebudeme komentovať."
Libby tvrdí, že sa zaoberal dôležitými vecami, vrátane terorizmu, Iraku a šírenia jadrových zbraní, a preto si nepamätá na konverzáciu o Plameovej. Okrem Cheneyho by mali pred súdom, ktorý je naplánovaný na začiatok budúceho mesiaca vypovedať aj iní vládni úradníci a novinári. Súd by mohol priniesť pohľad do zákulisia vstupu USA do vojny v Iraku.
Škandál otriasol Spojenými štátmi potom, ako bývalý americký veľvyslanec Joseph Wilson, manžel Plameovej, musel na rozkaz CIA odísť začiatkom roku 2002 do Nigérie. Tajná služba sa snažila potvrdiť správu o tom, že vláda Saddáma Husajna sa tu pokúsila kúpiť urán na výrobu atómovej zbrane. Wilson tieto informácie však úplne vyvrátil. Napriek tomu sa tieto obvinenia objavili v Bushovom prejave o stave únie z roku 2003. Citujúc vysokopostavených predstaviteľov administratívy, publicista Robert Novak zverejnil v stĺpčeku zo 14. júla 2003 celé meno Plameovej ako agentky CIA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 16:34