StoryEditor

Londýnsky Tower Bridge mal poruchu - jeho ramená pri zatváraní nedoľahli

03.06.2005, 10:06
Autor:
TASRTASR

Slávny londýnsky padací most nad Temžou - Tower Bridge - mal vo štvrtok poruchu: jeho ramená sa síce otvorili, aby mohli po rieke preplávať lode, ale pri zatváraní sa už nedostali do východiskovej polohy.
Premávku z mosta odklonili na iné komunikácie. Technici sa začali zaoberať problémom, ktorého príčinou by podľa hovorcu londýnskeho magistrátu mohla byť chyba v počítačovom softvére riadiacom otváranie ramien mosta. Očakáva sa, že situácia sa do normálu vráti v piatok ráno.
Stavba mosta sa začala v roku 1886, trvala osem rokov a drelo na nej 432 stavebných robotníkov. V čase dokončenia sa Tower Bridge stal najväčším a najdômyselnejším zdvíhacím mostom na svete. Ako mnohé moderné stavby, ani Tower Bridge sa v časoch svojho vzniku nevyhol kritike nespokojných súčasníkov, časom sa však most s neogotickými vežami stal jedným z najobľúbenejších symbolov metropoly na Temži.
Tower Bridge je 268 metrov dlhý a rozpätie medzi vežami je 60 metrov. Vnútri veží je pôvodný mechanizmus používaný na zdvíhanie mosta. Predtým sa zdvíhal viac ako tisíckrát do roka, dnes už menej než 100-krát ročne. Ako sa píše na stránke www.londyn.sk, je to preto, že po Temži sa plaví len zlomok lodí, čo kedysi, a navyše väčšie z nich kotvia nižšie po prúde.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 16:39