StoryEditor

Putin je pred summitom v nekompromisnej nálade

04.06.2007, 17:47
Autor:
SITASITA
Vzdorovitý postoj ruského prezidenta Vladimira Putina k širokému spektru tém, od protiraketového štítu až po vraždu bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, pravdepodobne zatieni tohtotýždňový summit G8 v nemeckom Heiligendamme.

Zdá sa, že Putin je v nekompromisnej nálade najmä voči Washingtonu, ktorý stihol tento rok obviniť okrem iného aj z "prekračovania" svojich záväzkov, najmä však vo vzťahu k Iraku. Kremeľský predstaviteľ Igor Šuvalov poukázal na to, že Putin je "oveľa skúsenejší ako mnohí" iní lídri a "niektorým otázkam rozumie lepšie ako iní ľudia okolo stola". Putin spôsobuje svojim postojom vrásky na čele niektorých európskych vlád. Británia v pondelok cez slová hovorcu premiéra Tonyho Blaira Moskvu upozornila, že sa bude musieť rozhodnúť, aké vzťahy chce so Západom udržiavať. Blairov hovorca povedal, že Európa má ako celok "obavy z ruského správania a nebude sa ostýchať ich vyjadriť."
"Chceme mať konštruktívny vzťah, ale povaha tohto vzťahu záleží viac na Rusku ako na nás," povedal hovorca novinárom. "Chceme viesť s Ruskom konštruktívny dialóg. Chceme, aby sme sa mohli konštruktívnym spôsobom rozprávať o takých témach, ako je Kosovo, Irán a ďalšie globálne problémy." Rusko sa podľa vyjadrenia premiérovho hovorcu nemusí vôbec obávať protiraketového obranného štítu a dodal, že štít "nie je namierený proti Rusku. Je namierený proti jadrovému potenciálu "darebáckych štátov". Putin nedávno varoval, že umiestnenie častí protiaraketového štítu USA v blízkosti ruských hraníc spustí nové preteky v zbrojení podobné studenej vojne. Washington rokuje s českou a poľskou vládou o umiestnení častí svojho protiraketového štítu na ich území, čo v Moskve, ktorá krajiny desaťročia kontrolovala, vyvoláva vlnu nevôle. Britské denníky v pondelok vyzvali ostatných lídrov G8, aby k Rusku pristupovali tvrdo. Daily Telegraph napísal, že prišiel čas "Rusov vykopnúť" z klubu priemyselne najvyspelejších krajín sveta a The Times zase Putina obvinili z "nebezpečne chladného tónu". Analytici však predpovedajú, že Putin bude chcieť na svojom poslednom summite zanechať dobrý dojem. Analytička Máša Lipmanová z moskovského centra Carnegie predpokladá, že "Putin bude chcieť ukázať, že jeho krajina je pre ostatných rovnocenným partnerom".
Na budúci rok v marci sa v Rusku uskutočnia prezidentské voľby, v ktorých už Putin nemôže kandidovať. Dnes však novinárom povedal, že štvorročné funkčné obdobie prezidenta je dosť krátke. Podľa neho by v dnešnom Rusku bolo prijateľné zastávať úrad prezidenta na päť, šesť či sedem rokov, pričom počet funkčných období by bol obmedzený. Putin neuviedol, či sa bude snažiť predĺžiť funkčné obdobie prezidenta ešte počas svojich zvyšných deviatich mesiacov vo funkcii. Dôsledne však odmietol návrhy pozmeniť ústavu a umožniť prezidentovi uchádzať sa o znovuzvolenie na viac ako dve po sebe idúce funkčné obdobia.
Putin o sebe smelo vyhlasuje, že je absolútny demokrat, ktorého kredit je taký čistý, že nemá na svete páru. V pondelok to uviedol prestížny ruský denník Kommersant. "Samozrejme, že som absolútny a číry demokrat... tragédiou je, že som jediný, žiadni ďalší na svete jednoducho nie sú," povedal Putin v rozhovore so zahraničnými novinármi pred stredajším summitom G8 v Nemecku. "Od smrti Mahátmu Gándhího nie je nik, s kým by sa dalo rozprávať," povedal ruský prezident s ironickým odkazom na indického bojovníka za nezávislosť, ktorý hlásal nenásilie. "Pozrite sa, čo sa deje v Severnej Amerike. Hrôza: mučenie, bezdomovectvo, Guantánamo, väznenie bez súdneho procesu... Pozrite sa, čo sa deje v Európe: tvrdé zaobchádzanie s demonštrantami, používanie gumových projektilov, slzného plynu... vražda demonštrantov na uliciach," uviedol Putin. Narážal pritom na nemeckú políciu, ktorá použila slzný plyn proti demonštrantom protestujúcim proti stredajšiemu summitu G8, a na políciu v Estónsku, ktorá podľa Ruska tvrdo zasiahla proti etnickým Rusom protestujúcim v Tallinne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:17