StoryEditor

Streľba v kanadskej škole si vyžiadala dvoch mŕtvych a 20 ranených

14.09.2006, 08:14
Autor:
SITASITA

Pri stredajšej streľbe vo vysokoškolskej budove v centre Montrealu zahynuli dvaja ľudia vrátane útočníka a najmenej 20 osôb utrpelo zranenia, informovala miestna polícia a médiá. Rozhlasová stanica Radio Canada uviedla, že pri incidente prišla o život mladá žena.
Ako informoval šéf policajtov Yvan Delorme, krátko pred 12:45 miestneho času (18:45 SELČ) vtrhol do vysokoškolského areálu Dawson College ozbrojený muž a začal strieľať na viacerých miestach vrátane školskej jedálne, kde sa v tom čase zdržiavalo najviac ľudí. O pár minút na to zasiahla polícia a útočníka zastrelila. Delorme potvrdil, že útočník nebol sám, ale bližšie detaily neposkytol. Polícia zatiaľ motív činu nepozná, ale podľa Delormea nič nenasvedčovalo tomu, že by išlo o akt terorizmu či rasovo motivovaný čin.
Streľba v anglickej jazykovej škole v centre Montrealu, ktorú navštevuje okolo 10 000 študentov paralyzovala mesto. Študenti húfne utekali z budovy školy, policajti zablokovali ulice a dokonca zastavili stanicu metra, ktorá bola prepojená so školou. Na záberoch televíznej stanice LCN sú vystrašení študenti, ktorí bežia z budovy počas evakuácie, a jedna osoba na nosidlách. Študentka Alexandra Nadeauová pre LCN povedala, že počula osem až desať výstrelov. Podľa iného študenta mal útočník v jedálni oblečenú vojenskú uniformu a v budove odznelo okolo 20 výstrelov. Polícia evakuovala aj priľahlé nákupné stredisko Alexis-Nihon.
Incident vyvolal spomienky na takzvanú Montrealskú masakru zo 6. decembra 1989, keď rozzúrený útočník Marc Lepine zabil 14 študentiek technickej školy a neskôr usmrtil aj seba. Dawson College navštevuje približne 10 000 študentov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:01