StoryEditor

Cieľom konferencie v Paríži je vyzbierať miliardy pre Libanon

25.01.2007, 10:30
Autor:
SITASITA

V Paríži sa vo štvrtok začína darcovská konferencia s cieľom vyzbierať finančné prostriedky na obnovu vojnou zničeného Libanonu. Na jednodňovej konferencii, ktorú hosťuje francúzsky prezident Jacques Chirac, sa zídu predstavitelia 37 krajín a 14 medzinárodných organizácií. Libanonský premiér Fuád Siniora pricestoval do Paríža už v stredu. "Obraciame sa na medzinárodné spoločenstvo, aby nám pomohli prekonať dôsledky 30 rokov vojen a invázií," uviedol Siniora pred začiatkom summitu.
Počas včerajších rokovaní prezident Chirac prisľúbil poskytnúť Libanonu pôžičku vo výške 500 miliónov eur za mimoriadne výhodných podmienok. Európska komisia sa zaviazala poskytnúť krajine 400 miliónov eur. Poskytnutie pôžičky prisľúbili i Spojené štáty. Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová v stredu uviedla, že v rámci podpory prozápadnej vláde Fuáda Sinioru jej krajina poskytne Libanonu pôžičku vo výške 770 miliónov dolárov. Konkrétne podmienky poskytnutia financií zverejní Riceová dnes na konferencii. Od začiatku 34-dňového letného konfliktu medzi šiitských hnutím Hizballáh a Izraelom sa celková pomoc USA vyšplhá na viac ako miliardu dolárov. Asi dve tretiny včera prisľúbenej sumy sú určené na posilnenie libanonských bezpečnostných síl prostredníctvom financovania školení a technického vybavenia. Zvyšných 250 miliónov pôjde na priamu pomoc vláde Sinioru, ktorý na konferencii predstaví päťročný vládny ekonomický plán reforiem.
Konferencia "Paríž III" sa zameria na tri problémy: naštartovanie libanonskej ekonomiky, zlepšenie životných podmienok Libanončanov a kontrolu štátneho dlhu. Podľa analytikov konferencia poskytne príležitosť pre USA a Francúzsko na vyslanie signálu pre Sýriu a Irán, aby sa nevmiešavali do záležitostí Libanonu. Sýria okupovala Libanon 30 rokov, až obrovské protesty, ktoré nasledovali po atentáte na libanonského expremiéra Ráfika al-Harírího, prinútili Damask k stiahnutiu svojich vojakov z krajiny.
Od roku 1998 ide v poradí o tretiu parížsku darcovskú konferenciu o Libanone. Libanonská ekonomika sa nachádza vo veľkých dlhoch po občianskej vojne v rokoch 1975 -1990, ktoré sa ešte zvýšili po minuloročnom konflikte s Izraelom. Libanon má dlhy vo výške takmer 41 miliárd dolárov. Očakáva sa, že Siniora na konferencii požiada o odpustenie časti dlhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:37