StoryEditor

Vyšetrovatelia nevylučujú, že útoky v Londýne vykonali samovražední útočníci

11.07.2005, 08:54
Autor:
TASRTASR

Americkí vyšetrovatelia nevylučujú možnosť, že štvrtkové bombové útoky v Londýne spáchali samovražední útočníci, uviedol dnes americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff.
"Nepovedal by som zatiaľ, že sme dospeli k takémuto záveru," povedal Chertoff pre stanicu ABC na otázku o možnosti, že výbuchy v britskej metropole boli samovražednými útokmi.
Podľa londýnskej polície jednotlivé bomby v metre explodovali takmer simultánne, čo vedie k záverom, že boli odpálené skôr prostredníctvom časovacích zariadení než manuálne. To by znamenalo, že páchatelia sú ešte stále na slobode a môžu zaútočiť znova.
Chertoff sa odmietol vyjadriť k tomu, či za útokmi treba hľadať teroristickú sieť al-Káida.
"Zjavne máme do činenia so skupinou sympatizujúcou s al-Káidou - ale či ide o niečo, čo plánoval samotný (Usáma) bin Ládin, to zatiaľ nevieme," povedal.
Podľa amerického predstaviteľa bola v Londýne použitá rovnaká taktika ako pri útokoch v Madride z 11. marca 2004, zatiaľ však nič nenaznačuje akékoľvek spojenie medzi útokmi v oboch mestách.
Chertoff tiež odmietol uviesť odhad, ako dlho bude trvať zvýšený stupeň pohotovosti pre autobusy, metrá a vlaky v USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 22:00